woensdag 26 oktober 2022

Matthias BOGAERT en Kyano COTTIGNIES werden enkel door Mauro KEPPENS overtroffen

 

 

Matthias Bogaert en Kyano Cottignies werden in mijn ranking op de valreepgepasseerd door Mauro Keppens, die na zijn dubbelslag VK-BK nog slechts één keer niet won: in Ottergem, waar hij (net als Matthias Bogaert en Giel De Nul) verrast werd door Dylan Van den Berghe en Lucas Baeten

Mauro dook in slechts 21 uitslagen op (waarvan 17x op de eerste plaats), Kyano en Matthias in ruim de helft meer. Keppens is dus de ontegensprekelijke primus inter pares.

Toch mogen ook Kyano en Matthias fier als een gieter zijn met hun zware voetafdrukde voorbije drie jaar bij de aspiranten. 

 




Matthias Bogaert behoort tot de allerbesten van het bouwjaar 2008 maar ziet daar geen aanleiding om hoog van de toren te blazen. Voor 2022 kent hij zichzelf amper een 6,5 op 10 toe. (té) Streng!

Zijn mooiste moment viel hem te beurt bij winst in de openingsrit van de Tour de Himmelfart (Den.), waar hij na een derde plaats in de tweede rit zowaar viermaal op een rij op de negende plaats uitkwam.

Zijn minste moment overkwam hem in het VKin Arendonk, waar het op de gedateerde en natte betonwegen voor geen meter liep. in tegenstelling tot drie weken later in het verzengende BKin Denderleeuw, waar hij de ongenaakbare Mauro Keppens aardig weerwerk bood en het dichtst benaderde.

Tijdrijden is Matthias’ belangrijkste werkpunt, ook bij hem moet het meer tussen de oren dan in de benen zitten. In het BK tijdrijden in Dikkelvenne werd hij pas veertiende op 10” van Kyano Cottignies, die zelf pas negende werd op 58” van Mauro Keppens.



(foto Marc VAN HECKE)

Kyano Cottignies heeft het van geen vreemde. Zijn papa Vince (42) is nog altijd een competitieve mountainbiker en koerst in functie daarvan op de weg bij de nevenbonden en behaalde er enkele overwinningen.

Ook Kyano is veelzijdig.Op de weg wisselt hij duurzame ontsnappingen met sprinten af. Hoogtemeters daarentegen boezemen hem nog ontzag in. Waarom zou hij die niet kunnen bedwingen zoals meer anderen wel doen?

In de kampioenschappen liep het enkel in het PK van een leien dakje. In het PKtijdrijden (toch 5de) moest hij tweemaal afstappen om zijn ketting te reactiveren. In het VK werd hij gehinderd door gedubbelde renners die naar de foute kant uitweken. En in het BKwerd hij naar de dranghekkens gedrumd. Kyano moest telkens vaart verminderen maar sleepte toch een dichte ereplaats uit de brand. 

Telkens was hij een nabije getuige die zag hoe Mauro zich beter kon positioneren om zijn onweerstaanbare eindjump te plaatsen.  Kyano heeft er geen moeite mee om in Mauro zijn betere te erkennen, al kwam het door de omstandigheden nooit tot een duel met gelijke kansen.

Veel plezier beleefde hij aan het Antwerpse (2de) en het West-Vlaamse weekend (dat hij opnieuw won). In dat van Antwerpen moest hij met lede ogen aanzien hoe Bas Vandenbulcke zoveel beter omringd werd, wat hem toen al deed besluiten om als neonieuweling naar het Young Cycling Team Middelkerke over te stappen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten