donderdag 11 februari 2021

Dagelijks op Eurosport 1 vanaf 14u30 

Tour de la Provence  

totaal ànders dan Bessèges

 

De loftrompet aangaande de 51ste ’Etoile de Bessèges is amper opgeborgen of daar meldt zich al de Tour de la Provence, de gepimpte opvolger van de Tour de la Mediterranée (1978-2015) met mooie namen op zijn korte erelijst vanaf 2016: Thomas Voeckler, Rohan Dennis, Alexandre Geniez, Gorka Izagirre en Nairo Quintana.

De Tour de la Provence maakte van meet af aan deel uit van Europe Tour en vanaf 2020 van de opstartende ProSeries, waarvan het dit jaar de openingsmanche is. Daardoor mogen meer dan de helft van de ploegen World Tour Teams zijn. Het zijn er veertien zonder Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux gefrustreerd uit de boot valt.

De Tour de la Provence rolt, vanwege meer hoogtemeters, een totaal ander deelnemersveld uit dan Bessèges. Dat heeft alles te maken met de vele hoogtemeters met Chalet Reynard op de Mont Ventoux als eyecatcher en als terminus op zaterdag die cruciaal kan zijn en waar Nairo Quintana vorig jaar minstens twee minuten eerder dan de anderen arriveerde en waarmee hij zijn eindzege vastlegde.

Helaas ontbreekt een tijdrit die, wat mij betreft, verplicht zou moeten voor àlle rittenkoersen vanaf de ProSeries. 

Bij afwezigheid van titelverdediger Nairo Quintana zijn Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Warren Barguil, Egan Bernal, Pello Bilbao, Rémi Cavagna, Giulio Ciccone, Rui Costa, Laurens De Plus, Felix Grossschartner, Jack Haig, Gorka en Ion Izagirre, Alexey Lutsenko, Gino Mäder (met wie Johan Molly hoog oploopt zoals hij eerder deed met de hier ook aanwezige Enric Mas), Bauke Mollema, Ben O’Connor, Aurélien Paret-Peintre, Wout Poels, Ivan Sosa, Dylan Teuns, Aleksandr Vlasov (de verrassende tweede van vorg jaar), Tim Wellens, … de verwachte uitblinkers maar ook de anderen mogen mij verrassen.

Het wordt ook uitkijken of Egan Bernal verder vertrouwen tankt. In Bessèges verkeerde hij in niet onaardige doen maar zijn blik had eerder een grijze dan een roze tint. Hij heeft nog drie maanden om dat bij te stellen. Toen hij in 2019 de Tour won, had hij reeds Paris-Nice gewonnen. Indien hij toen niet te vroeg top was dan zou hij dat nu zeker niet zijn.  

 

Vluggerds als Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, John Degenkolb, Arnaud Démare, Alexander Kristoff,… zullen het vooral van de slotrit moeten hebben maar zelfs dan is een puncher zoals Julian Alaphilippe niet kansloos. 


Benieuwd ook hoe de Vlaamse jongeren het er zullen van af brengen en dan bedoel ik vooral Mauri Vansevenant, Ilan Van Wilder en Florian Vermeersch. Last but not least is er ook de iets minder jonge Mathias De Witte die zich wel eens in de favorietengroep handhaaft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten