vrijdag 12 februari 2021

 Plus est en lui …

Laurens DE PLUS

de vergeten succesbereider


Laurens De Plus is in de Tour de la Provence aan zijn langverbeid heroptreden toe. Hij werd in een meer dan gehalveerd peloton 51ste in de openingsrit in dezelfde tijd als dagwinnaar Davide Ballerini.

Laurens reed vorig jaar amper vier koersen, twee vòòr en twee na de lockdown. Hij werd in de openingsrit van de UAE Tour 113de in dezelfde tijd als dagwinnaar Pascal Ackermann. ’s Anderendaags zette hij niet meer aan in de tweede rit. Na de lockdown werd hij 133ste in La Flèche Wallonne op 10’36” van Marc Hirschi. Vier dagen later gaf hij op in Liège-Bastogne-Liège, die door zijn teammate Primoz Roglic gewonnen werd. Maagklachten en een complexe heupblessure schakelden hem langdurig uit.

Goed dat hij dan al een driejarig contract had genaamtekend bij Ineos, dat hem kost wat kost in de rangen wilde. Ze hadden daar hun goede redenen voor. Laurens leidde op de hoogtemeters van de Tour van 2019 vele kilometers om de podiumplaats van Steven Kruijswijk (derde) te vrijwaren, waarmee hij onbedoeld ook de zaak diende van Egan Bernal, vandaar. Laurens’ berenwerk in 2019 was vergelijkbaar met dat van Wout Van Aert vorig jaar. Laurens werd na die hand- en spandiensten 23ste, Wout na de zijne 20ste. Indien zij zich op het klassement hadden toegespitst dan wenkte een toptien.

Niemand die het voor mogelijk hield dat er voor Laurens zoveel miserie zou op volgen. Een verloren jaar is evenwel geen verloren carrière en dus blikt Laurens vol vertrouwen vooruit. Dat hij met zijn lucratieve overstap naar Ineos onomkeerbaar afstand deed van persoonlijke ambities is een totaal verkeerde inschatting.

Uiteraard zou het not done zijn om ongegeneerd om over de kop te springen van de winnaars van een grote ronde als Geraint Thomas (Tour 2018), Simon Yates (Vuelta 2018), Richard Carapaz (Giro 2019) en Egan Bernal (Tour 2019). Zo dacht the unknown soldier Tao Geoghegan Hart er ook over aan de vooravond van de Giro 2020. Drie weken later werd hij in Milano als eindwinnaar gehuldigd.

Laurens De Plus moet in geen geval onderdoen voor de (een half jaar oudere) Brit, integendeel. De pikorde bij Ineos is niet bij voorbaat opgelegd. Ook Laurens kan dus in een batige situatie belanden om er à la Tao het maximum uit halen.

Behalve de grote ronden zijn er nog meer targets voor Laurens De Plus. Velen zullen het ook wel al vergeten zijn dat hij drie weken na zijn spraakmakende Tour een sterkbezette BinckBank Tour met bravoure won nadat hij zich tijdens de lente onderscheidde in La Flèche Wallonne (15de) en in Liège-Bastogne-Liège (17de). Zowel de Vlaamse en de Waalse hoogtemeters zijn dus spek voor zijn bek. Vooral in dat Ardens tweeluik wil hij dit jaar nòg beter doen en het zal Ineos niet zijn dat hem dat ontzegt.  

En in 2017, toen nog voor Quick Step Floors, werd hij één van de zes wereldkampioenen der ploegentijdrit. Veel allrounder dan Laurens kun je dus niet zijn maar met die beschikkingen kan hij ook een geweldige teamplayer zijn. Zijn lucratief contract valoriseren is essentiëler dan zelf (net nièt) winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten