woensdag 24 februari 2021

Frans KIMPE

het levend archief van

W.S.C. Torhout

 

Wieler- & Supportersclub Torhout zou bij leven en welzijn nu aan zijn 80ste werkingsjaar begonnen zijn. De club hield helaas in 1998 op te bestaan. 

Het nieuwe bestuur stelde de coureur niet meer centraal en dat wrong vooral bij Michel Pollentier die de kat de bel aanbond en in 1991 met wijlen Denis Secq Wielergroep Izenberge in het leven riep. 

Na een split met Denis deed Michel verder met  ‘de Lombarden’. Die onderneming leeft een kwarteeuw later nog altijd voort in EFC-L&R-Vulsteke

Zonder Michel kon ook Frans Kimpe zich, als materiaaloverste en als ploegleider van de junioren, niet langer vinden in de werking van de club. 

De nostalgie heeft hem evenwel nooit losgelaten en dertig jaar later zet hij het woord in de daad om met de samenstelling van een boek “W.S.C. Torhout in Woord en Beeld 1942-1998” van 370 blz., rijk geïllustreerd met zo’n 800 foto’s.

Gerard Demarest, één van de stichters, zou dit jaar honderd jaar zijn geworden, dit boek is ook een postume hulde aan hem.

W.S.C. Torhout had nooit mogen verdwijnen maar was niet de enige traditionele wielerclub die ter ziele ging of zijn werking moest saneren. Ook Brugse Velosport, Cureghem Sportif V.C. Deinze, Gentse Velosport, S.V. de Bie Gits, de Netespurters Herentals, Sport & Steun Leopoldsburg, Lierse Bicycle, Dijlespurters Mechelen,  Stoempersclub Leuven, W.S.C. Merelbeke-Scheldestreek, V.C. Zeemeeuw Oostende, … ontsnapten niet aan de meedogenloze tand des tijds. 

Eigenlijk zijn S.V. Deerlijk en WAC Hoboken de schaarse uitzonderingen die deze zware beproeving doorstaan hebben.

 

W.S.C. Torhout in Woord en Beeld 1942-1998” is vanaf 1 maart beschikbaar aan 35 euro in de Kortemarkstraat 2 bus 3 Torhout elke maandag tot en met de zaterdag van 13 tot 18 uur.  

Gezien de beperkte oplage mag het als een collector’s item aanzien worden, het zal dus voor ‘de rappe’ zijn.

2 opmerkingen:

  1. Bernard ik heb er al 1, ik ben bijna 50 jaar bestuurslid geweest van ICHTEGEM__SPORTIEF HEB EEN MEDALIE MOGEN ONTVANGEN BIJ DE GOUVERNEUR--supporter geweest van Etienne Maes neef van mij,freddy maertens & michel pollentier niet ver van mijn geboorte gemeente schore van waar etienne maes afwezig was,ik ben van het jaar 1943 & nog altijd wielerfan & nu ook voetbal fan van mijn kleinzoon 18 jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik verwacht ook een antwoord van u bernard misschien voor èèn foto beste groetjes

    BeantwoordenVerwijderen