dinsdag 23 februari 2021

Fausto COPPI

de gedeclasseerde winnaar 

van de Omloop Het Volk 1948

 

Fausto Coppi kwam, niettegenstaande Lomme Driessens vanaf 1947 zijn vertrouwensman was, slechts drie keer in België koersen. Dat ging dat telkens niet onopgemerkt voorbij. 

In La Flèche Wallonne werd hij in 1949 (na Rik Van Steenbergen en Ward Peeters) derde werd en in 1950 won hij (vòòr Raymond Impanis en Jan Storms). Aan de belendende Liège-Bastogne-Liège nam hij geen enkele keer deel.

Ook voor de Ronde van Vlaanderen haalde hij keer op keer de neus op maar in 1948 daagde hij tot verrassend op in de Omloop Het Volk, die nochtans niet meetelde voor de prestigieuze Challenge Desgrange-Colombo. Hoe men dat toch voor mekaar kreeg, heb ik niet kunnen achterhalen maar het zal wel meer dan wat gekost hebben met als mogelijke bijsluiter dat Fausto er alles moest aan doen om als laureaat gehuldigd te worden om de prille erelijst (vanaf 1945) op te smukken.

Fausto loste de hoge verwachtingen ook in. Hij verkeerde in bloedvorm en zou de vrijdag daarop voor de tweede keer Milano-Sanremo (met vijf minuten voorsprong) winnen. Hij kwam een stijloefening houden in Vlaanderen. Het liep niet van een leien dakje want hij reed twee keer lek maar keerde terug in de voorwacht van zestien, waaruit hij op vijftien kilometer van de finish demarreerde maar niet ontkwam. Coppi won dan maar in de spurt maar werd gedeclasseerd omdat hij bij zijn tweede lekke band gedepanneerd werd door René Walschot, wat tegen het wedstrijdreglement indruiste. Hij werd niet naar de zestiende maar naar de tweede plaats teruggezet alsof hij met zijn verboden wielwissel enkel Sylvain Grysolle en niet de veertien andere medevluchters had benadeeld. De organisatoren waren de wanhoop nabij omdat de gouden naam van de illustere Italiaan hun palmares niet mocht toppen. 

En Fausto Coppi, hij keerde nooit meer terug naar Vlaanderen.

Sylvain Grysolle voelde zich meer dan een beetje een ersatz-winnaar. Hij had nochtans al La Flèche Wallonne 1941 en de Ronde van Vlaanderen 1945 op zijn palmares staan. In ‘zijn’ Wichelen werd voor hem een mooie gedenkplaat opgericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten