zondag 21 februari 2021

Op Eurosport 1 vanaf 16.15u.

 

In de UAE Tour zullen de klassementsrenners al meteen 

hun beste beentje voorzetten

 

Na het opschorten van Tour Down Under en de Cadel Evans Race is de United Arabian Emirates Tour (in het Midden-Oosten) van 21 tot en met 27 februari de openingsmanche van de World Tour 2021.

Deze rittenkoers, een fusie van de Dubai Tour (voor sprinters) en van de Abu Dhabi Tour (eerder voor klimmers) is pas aan zijn derde editie toe en krijgt een opvolger voor Primoz Roglic (2019) en Adam Yates (2020).

Uiteraard zullen het opnieuw de betere klimmers zijn die het klassement naar zich toetrekken tijdens de derde (-> Jabel Hafeet) en  de vijfde (-> rit Jebel Jais), waarbij vooral wordt gedacht aan Joao Almeida, Emanuel Buchmann, Damiano Caruso, Jack Haig, Sergio Higuita, Patrick Konrad, Sepp Kuss, Alexey Lutsenko, Gino Mäder, Rafal Majka, Dan Martinez, Fausto Masnada, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Wout Poels, Tadej Pogacar, Domenico Pozzovivo, Ivan Sosa, Rigoberto Uranveertiger Alejandro Valverdetitelverdediger Adam Yates, ….. 

Dit kon de bezetting zijn van een grote ronde, de Giro moest het vorig jaar met minder stellen. Goed ook dat er een korte (13 km.) biljartvlakke tijdrit aan voorafgaat. Benieuwd hoe Filippo Ganna zijn veroverde leiderstrui wil of kan verdedigen.

Ook gadeslaan hoe Mathieu van der Poel, die een beetje een stap in het onbekende zet, zich hier doorslaat. In de rittenkoersen van de World Tour heeft hij zich nog niet vaak kunnen/willen bewijzen. Vorig jaar behaalde hij weliswaar een dagzege in Tirreno-Adriatico en in de BinckBank Tour (annex eindzege) maar de zware kost liet hij aan zich voorbijgaan en opnieuw houdt hij die boot af. 

"Geen persoonlijke ambities, ik wil hier gewoon elke dag beter worden met het oog op het voorjaar", tempert hij hier de verwachtingen in zijn persoon.

 

Vooral het manco van een grote ronde heeft zijn ontwikkeling vertraagd. Traag maar gestaag is evenwel het meest duurzaam!

De vier andere kansen op een dagzege zijn weggelegd voor de sprinters en dan voelen vooral Pascal Ackermann, Sam Bennett, Caleb Ewan, Fernando Gaviria (die daar vorig jaar een maand in quarantaine moest blijven en toch opdie vermaledijde plek terugkeert), Elia Viviani, ... zich het meest aangesproken.

De UAE Tour brengt ook het eerste aantreden van Chris Froome in de gewaden van Israel Start-Up Nation. Afgaan als een gieter kan hij zich niet veroorloven. Hier begint trouwens zijn lange aanloop naar de Tour, die hij against all odds een vijfde keer wil winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten