woensdag 3 februari 2021

  Vanaf 14u45 op Canvas 

51. Etoile de Bessèges

met superbezetting

 

L’Etoile de Bessèges zal het zelf niet voor mogelijk hebben gehouden dat zijn 51ste editie zo’n exquise bezetting zou te beurt vallen.

Het begon in 1971 als een mosterdzaadje en is nu meer dan ooit een aardig opgeschoten boom. Mijlpalen in hun verhaal zijn 1990 toen het een vijfdaagse en vanaf 2005 een manche (2.1) werd van de Europe Tour. Vreemd dat het niet kandideerde voor de ProSeries zoals wel de aansluitende Tour de la Provence die nochtans pas aan zijn zesde editie toe is. 

 

Via het interessante Wielerflits.be kom ik er achter dat l’Etoile de Bessèges zijn ontstaan dankt aan Roland Fangille, een ondernemer uit de Lorraine die in de jaren zestig afzakte naar het mijnstadje Bessèges (département du Gard), waar hij een meubelbedrijf opstartte. Fangille was succesvol en dankbaar. Hij schonk zijn geliefde regio een geesteskind, le Grand Prix de Bessèges. Die werd vanaf 1990 een meerdaagse die in een stervorm rond Bessèges werd verreden. De koers won jaar na jaar aan populariteit. Vooral de Franse coureurs passeerden de revue maar toch is de Est Jaan Kirsipuu die de koord houdt inzake dagzeges -> dertien!

Via Wielerflits.be verneem ik nòg méér. De gouden editie in 2020 was helaas de laatste van zijn créateur-fondateurdie op 19 november 2020 overleed aan corona, zes dagen na zijn illustere copain Raymond Poulidor. Doodjammer dat monsieur Roland de hoogconjunctuur van dit jaar niet meer mag meemaken.  

Aan de 51ste Etoile de Bessèges nemen 22 ploegen van zeven renners deel uit, waarvan de helft World Tour Teams. Meer mochten er dat reglementair niet zijn, zodat onder meer Deceuninck-Quick.Step ontbreekt.

 

Hoewel verstoken van de WorldTour en van de ProSeries zal er in de Etoile de Bessèges ook door de besten gretig gekoerst worden en de korte afsluitende tijdrit biedt voor de beteren perspectief op de eindzege. De last minute komst van Filippo Ganna zal daar wel niet vreemd aan zijn. Wie kan hem en de andere Ineos Grenadiers (waarin ex-Tourwinnaars Egan Bernal en Geraint Thomas, ex-wereldkampioen Michal Kwiatkoswki) wat in de weg leggen?

Benoît Cosnefroy alvast niet want hij verdedigt zijn titel niet. 

Ook uitkijken hoe neo Jordi Meeus zich, bij afwezigheid van Peter Sagan, profileert in de eventuele massaspurten, al moet hij in de pikorde wellicht nog wijken voor de al meer beslagen Pascal Ackermann.

Andere deelnemende coryfeeën zijn John Degenkolb, Philippe Gilbert, Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Mads Pedersen, Niki Terpstra, Rigoberto Uran, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Tim Wellens.

Sport Vlaanderen - Baloise moet helaas te elfder ure afhaken omdat bij een lid van de omkadering het vermoeden bestaat van een coronabesmetting. Hoe jammer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten