zaterdag 20 februari 2021

Tour des Alpes-Maritimes et du Var 

vanaf 14.15 uur op Eurosport 1

 

Bauke MOLLEMA

duurzame middenklasse ! 

 

Bauke Mollema heeft de openingsrit der Tour des Alpes-Maritimes et du Var gewonnen. Zijn vorige zege dateert van zestien maanden geleden, de Japan Cup, acht dagen na zijn absolute triomf in de Giro di Lombardia. 

Bauke haalde het gisterenop de derde passage van de col de Gourdon (acht kilometer lang) met 2” voorsprong op de voorwacht van de uitgedunde en langgerekte favorietengroep, aangevoerd door Greg Van Avermaet. Bauke ging op de hellende slotkilometer van ver aan en pareerde zo de dreigende terugkeer van de Olympische kampioen. Voor de eindzege zijn er nog 29 kandidaten die slechts één tel na Mollema arriveerden. Onder hen notoire klassementsrenners als Jakob Fuglsang, David Gaudu, Dan Martin, Ben O’Connor, Thibaut Pinot, Nairo Quintana, Geraint Thomas, Michael Woods, … én Sander Armée alsook Arjen Livyns. 24 anderen eindigden binnen de driekwart minuut maar niet Thomas Pidcock die 87ste werd op bijna zes minuten.

Voor de eindoverwinning wordt het dus een very close game en voorafgaand ook voor de twee dagzeges.

Op zaterdag is er de minst moeilijkste rit van en naar Fayence weliswaar met halfweg de col(letje)s des Majories en de Mons waarna nog tachtig kilometer naar de oplopende laatste 1200 meter met stroken die tot 10% stijgen.

Op zondag is er de korte koninginnenrit van en naar Blausac met drie beklimmingen die het label ‘eerste categorie’ toebedeeld kregen en vooral de col de la Madone (bijna 15 kilometer met een gemiddelde stijging van ruim 6%). Daarna volgen evenwel nog 25 vlakke(re) kilometer. Best mogelijk dat de favorieten zich ‘au grand complet’ melden in de milde aankomststrook. 

Voor Bauke Mollema, die ook al zesde werd in de Tour de la Provence, is dit een vroege opsteker nadat zijn gebald seizoen 2020 abrupt werd afgebroken door een zware val in de (jawel) 13de rit terwijl hij (jawel) dertiende stond in de tussenstand (met slechts 2’31” meer dan Primoz Roglic). Hij verkeerde in optima forma (was als titelverdediger vierde geworden in Il Lombardia) en wilde er na enkele mindere beurten alles aan doen om in Parijs het eindpodium van een grote ronde te bestijgen zoals hij al deed in de Vuelta van 2011 toen hij derde werd en winnaar op punten. Helaas werd die verzuchting voor een jaartje uitgesteld want met een polsbreuk kon hij onmogelijk verder. Uitgesteld is evenwel niet verloren, zelfs op zijn tegen dan bijna 35ste.

De Tour des Alpes-Maritimes et du Var (1.1 zoals Bessèges) kiemde in 1969 als de ééndaagse ‘Nice-Seillans’, werd vervolgens de tweedaagse ‘Tour du Haut-Var’ en is vanaf 2020 de ‘Tour des Alpes-Maritimes et du Var’. Het parcours is vrij selectief maar niet moordend en dus de ideale aanloop naar Paris-Nice. 

Deze bloedmooie koers maakt vanaf 2005 deel uit van de Europe Tour maar, evenmin als Bessèges, van de ProSeries. Dat manco had geen drastische invloed op de kwaliteit van het deelnemersveld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten