zaterdag 6 februari 2021

Tim WELLENS

gangmaker om Lotto-Soudal 

terug op de rails te zetten

Hip hip hoera voor Tim Wellens die nooit teleurstelt maar altijd verrast. Ook in 2021 zette hij in en rond Bessèges al meteen de toon: met een eclatante dagzege die zich quasi zeker zal verlengen in de eindoverwinning waarmee hij zijn zegetotaal op 32 brengt.

Zijn overwinningen in Bessèges zijn niet in de World Tour en zelfs niet in de Pro Series maar qua bezetting en spankracht hoeft het geesteskind van Roland Fangille er nauwelijks voor onder te doen. De ontsnapping van de derde dag had met Egan Bernal een gewezen Tourwinnaar, met Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski ex-wereldkampioenen en met Greg Van Avermaet de regérende Olympische kampioen aan boord. 

Tim Wellens kan dergelijke referenties niet voorleggen maar haalde, met de verbazende Philippe Gilbert maar ook Stefano Oldani in steun en met een gedurfde afdaling, toch zijn slag thuis. 

Weinig coureurs die beter weten wat ze wel en nog beter wat ze niet kunnen als Tim Wellens: geen absolute topper, dàt niet, maar alvast meer dan een subtopper, die zijn beste dagen benut om stevig uit te halen.

In dit bizarre gebalde seizoen 2020 liep het helemaal anders dan hij het had gepland. Tim wilde opnieuw naar de Tour (waarin hij in 2019 na een rist bolletjestruien derde eindigde in de bergprijs) maar een zware val op training vijf dagen ervoor verhinderde dat. Velen in zijn plaats zouden het laten lopen, maar niet Tim die na moeilijke beurten in het WK, La Flèche Wallonne en Liège-Bastogne-Liège (waardoor hij ‘zijn’ BinckBank Tour rateerde) een eerste keer aan de Vuelta deelnam om er niet één maar twee dagzeges te behalen.

Voor twee dagzeges in de Giro had hij meer tijd nodig. Die behaalde hij in Roccaraso/Aremogna 2016 en in Caltagirone 2018.  

Dergelijk duet in de Tour zou zijn plaatje in de grote ronden compleet maken, wars van klassementen al trok zijn eerste Giro (vierde in de bergprijs) dat nog in 2014 in twijfel. Tim liet evenwel à la Thomas De Gendt al meteen weten dat de dagelijkse focus drie weken lang niet aan hem besteed zou zijn.

Ook de monumentale klassiekers lijken hem te hooggegrepen. In die sector was hij enkel aan zet in de Giro di Lombardia als vierde in 2014 en vijfde in 2018. 

Tot daar de coureur Tim Wellens. Als mens is hij de ideale schoonzoon en de dankbare werknemer die in het najaar 2020 oordeelde dat zijn team in de media te zwaar op de korrel werd genomen. In Bessèges profileerde hij zich opnieuw als de vroegste gangmaker om het veelgeplaagde Lotto-Soudal, waarvoor hij aan een tiende campagne begint, terug op de rails te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten