zaterdag 27 februari 2021

 Julian ALAPHILIPPE wil daar verandering in brengen

OMLOOP begroette nog

géén Franse winnaar

 

Uitkijken naar Florian VERMEERSCH

 

De 73ste Omloop Het Nieuwsblad is de voortzetting van de Omloop van Vlaanderen (1945 en 1946) en van de Omloop Het Volk (1947-2008). 

Deze Vlaamse openingskoers sedert 2017 een (1.WT3) manche van de World Tour. Vanaf 2018 kreeg het de finale van de vroegere Ronde van Vlaanderen met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als sluitstukken en Meerbeke als terminus. Het gaf deze koers een andere pittiger kruiding

Fausto Coppi had de parade van ronkende winnaarsnamen kunnen aanvoeren maar hij bezondigde zich in 1948 aan een clandestiene wielwissel en werd naar de tweede plaats teruggezet.

De Vlaamse openingskoers draaide 56 keer uit op een ‘sant in eigen land’. Vier Italianen en evenveel Nederlanders, tweemaal Ian Stannard (Gr.-Br.) en éénmaal Seamus Elliott (Ier), Andreas Kappes (D.), Thor Hushovd (Noor) en Zdenek Stybar (Tsjech) vervolledigen de lijst van de winnaars, waarop van Vlaamse kant vooral Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Germain Derycke, Raymond Impanis, Fred De Bruyne, Rik Van Looy, Walter Godefroot, Eric Leman, … ontbreken. 

Opmerkelijk: de Omloop is een ‘on-Franse' koers, want nog door geen enkele zuiderbuur gewonnen werd. Julian Alaphilippe is vast van plan om daar verandering in te brengen. 

Julian le Flamand moet alvast geen concurrentie vrezen van Wout Van Aert en Mathieu van der Poel, die verstek geven. Bizar dat Mathieu op zondag wel start in Kuurne-Brussel-Kuurne, waaruit men zo kan afleiden dat het om de startpremie draait. Dit statement heeft voor nogal wat commotie gezorgd. Mathieu’s entourage beweert dat het te maken heeft met de … lastigheidsgraad. Larie want in een volledige UAE Tour zou hij zich nog meer afgemat hebben. Het is evenwel Mathieu’s goed recht om op basis van eender wat keuzes te maken.

Wout Van Aert is daar consequenter in: hij slaat het Vlaamse openingsweekeinde volledig over en focust zich op het Italiaanse triumviraat Strade Bianche, Tirreno-Adriateco en Milano-Sanremo.

Er blijven genoeg anderen over om de koers in te kleuren en/of te winnen, in alfabetische rode zijn dat: Kasper Asgreen, Davide Ballerini, Tiesj Benoot, Edvald Boasson Hagen, Amaury Capiot, Dimitri Claeys, Sören Kragh Andersen, Alexander Kristoff, Yves Lampaert, Oliver Naesen, Casper Pedersen, Mads Pedersen, Florian Sénéchal, titelverdediger Jasper Stuyven, Dylan Teuns, Niki Terpstra, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tim Wellens, ...

... of het zou moeten zijn dat er zoals met Robert De Middeleir (1962), Noël De Pauw (1965), Willy Vekemans (1967), Roger De Vlaeminck (1969) en Willem Peeters (1976) nog eens een jeune premier opstaat. Aan de jaartallen te zien wordt het stilaan tijd dat dit zich nog eens herhaalt. Florian Vermeersch mag zich, veertien dagen vòòr zijn 22ste verjaardag, aangesproken voelen. Hij was in de Tour de la Provence twee dagen op een rij langdurig in de aanval waarmee hij zijn limieten weer wat verder voor zich heeft uitgeschoven. En hij kon dit werk al aan, gelet op zijn 13de plaats in Gent-Wevelgem 2020 na een dijk van een koers.

Daags na de Omloop is er de (eveneens) 73ste Kuurne-Brussel-Kuurne (mèt een frisse Mathieu van der Poel), een manche in de Pro Series net als de 14de Ardèche Classic (zaterdag) en de 9de Drôme Classic (zondag). En op dinsdag zullen de respectieve deelnemersvelden zich wat vermengen in Le Samyn (1.1).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten