maandag 22 februari 2021

Tijdrit vanaf 11.45u. op Eurosport 1 

 

Hoe vèr trekt sakkerse

Mathieu van der POEL

de fraaie lijn door?

 

Oh wat heeft hij ons, maar lekker voor hem, op het verkeerde been gezet, misschien ook … zichzelf.

"Geen persoonlijke ambities, ik wil hier gewoon elke dag beter worden met het oog op het voorjaar", anticipeerde hij de (te hoge) verwachtingen in zijn persoon.

Bij ontstentenis van een spurter met de vereiste weerbaarheid moest hij tijdens een waaieroorlog, die veel ‘slachtoffers’ maakte, zelf zijn verantwoordelijkheid opnemen en dat deed hij met een bravoure waarmee hij misschien zichzelf verbaasde.

Benieuwd waar hij vandaag uitkomt in de tijdrit van 13 km. Voor Filippo Ganna zal hij wel geen partij zijn maar na de wereldkampioen moet hij één van de besten zijn. Niet vanzelfsprekend want het tijdrijden blijkt vooralsnog zijn achillespees. In de BinckBank Tour 2020 wenkte de eindzege maar in de 8,1 km. van Kanne kwam hij matig uit de hoek: vijfde na Sören Kragh Andersen (-12”), Stefan Küng (-12”), Stefan Bissegger (-5”) en Mads Pedersen (-4”). Vandaag doet Mathieu, met de stimulans van de leiderstrui, wellicht beter. Het zal ook nodig zijn want Tadej Pogacar, Joao Almeida en Adam Yates staan klaar om hem van de leiding te verdringen.

Het zal voor de eindzege ook wel tussen die vier gaan, al zijn er ook nog Fausto Masnada en Damiano Caruso. Of verrast Mathieu van der Poel morgen en donderdag ook op de hoogtemeters, al zijn kalibers als Jabel Hafeet (11 km. die gemiddeld 6,6% stijgen) en Jebel Jais (21 km. die gemiddeld 5,4% stijgen) onbekend terrein voor hem? 

De openingsrit van de UAE Tour was geen eitje. Van de snelle mannen waren enkel Fernando Gaviria en de ‘verrezen’ Elia Viviani op de afspraak. David Dekker bleef hen nog voor. Zijn tweede plaats na Mathieu mag de smaak van de overwinning hebben. Voor de 23-jarige zoon van Erik was dit de eerste dag in de World Tour. Hij werd in Ede 2019 kampioen van Nederland (vòòr de aanstaande wereldkampioen Nils Eekhoff). Bij SEG bloeide hij verder open met (vòòr de lockdown) overwinningen in de Ster van Zwolle en de Doropenomloop van Rucphen. Het volstond om door Jumbo-Visma in de armen te worden gesloten. Dat hij de waaieroorlog overleefde, zegt veel over zijn intrinsiek vermogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten