zondag 7 februari 2021

Filippo GANNA wil verder 

buiten zijn oevers treden’

 

Filippo Ganna is de regérende wereldkampioen achtervolging (viervoudig!) én tijdrijden. Het wereldrecord op de vier kilometer achtervolging staat diverse keren achter zijn naam. De verbetering van het werelduurrecord is logisch zijn volgend groot doel maar zal wel nog niet voor meteen zijn.

 

Filippo Ganna wil geen schoenmaker zijn die uitsluitend bij zijn leest blijft. Dat deed hij vooral tijdens de Giro van vorig jaar, waarin hij behalve de drie tijdritten ook de rit naar Camigliatello Silano won alover 4700 hoogtemeters. 

Kan dat Ineos ertoe inspireren om hem à la Wiggins tot een klassementsrenner te metamorferen? Waarom evenwel zou Ganna kiezen voor de langste en de moeilijkste weg indien kortere en minder moeilijke paden voor het grijpen liggen én evenveel opbrengt? 

 

In de Giro, die net als vorig jaar begint én eindigt met een tijdrit (en allicht nog derde tussendoor), zet Ineos vol in op Egan Bernal. En dus vermoed ik dat Filippo Ganna verder zal gelijken op Tony Martin, een andere tijdrijder die af en toe de veelzijdige vleugels uitsloeg zoals in de Tour van 2014 toen hij, met veel hoogtemeters onderweg, een marathonaanval in Mulhouse tot een spraakmakend succes omboog zoals Filippo Ganna in de Giro van 2020.

 

In dit al of niet Olympisch jaar zal Filippo Ganna ook wat tuk op reserves zijn. In Tokio wil hij aan zijn regenboogtruien gouden mouwtjes breien. En van 17 tot 21 oktober volgen de baanwereldkampioenschappen in Ashgabat, de hoofdstad van de Centraal-Aziatische republiek Turkmenistan.

 

Met Filippo Ganna weet je evenwel nooit. Zoals hij zich als een hongerige wolf op de eerste kans op competitie, de Ster van Bessèges, stortte … De afsluitende tijdrit was zijn target omdat die ook de eindzege kon opleveren. Hij miste evenwel de beslissende ontsnapping op de derde dag en stond plots op drie minuten. Foetsie eindzege! Om alsog met twéé overwinningen uit Bessèges terug te keren moest hij dus iets anders verzinnen. Op weg naar Saint-Siffret maakte hij met vier anderen deel uit van de ‘ten dode opgeschreven’ ontsnapping. Drie anderen sloten nog aan maar de samenwerking stokte, wat Ganna van de kop af deed demarreren. De voorwacht van het sterk uitgedunde peloton kreeg de acht anderen logisch te pakken maar niet Filippo die er een korte tijdrit van maakte en triomfantelijk afrondde. 

 

Vergeten wij bij dit alles niet dat deze Filippo Ganna eind januari 2020 twééde werd in de tijdrit der Vuelta a San Juan. Hij deed er over de 15,5 km. 32” meer dan Remco Evenepoel, aan wie hij dus ruim twee seconden per kilometer toegaf, wat aangeeft wat voor een kanjer de “prins van Schepdaal” wel is. Filippo en Remco zullen de volgende maanden en jaren wel vaker met mekaar te maken krijgen, inzonderheid in de Giro, in Tokio en de WK-tijdrit van Knokke naar Brugge. Bij die laatste twee gelegenheden zal ook Wout Van Aert zich in het debat mengen.

 

Vergeet ook Ganna’s sterke affiniteit met … Paris-Roubaix niet. Die heeft hij zowaar al tweemaal gewonnen: als junior in 2014 en als belofte in 2016. Daar kan de herinnering aan Fabian Cancellara (die in 2006, 2010 en 2013 won) niet vèr weg zijn, misschien gelijkt Filippo Ganna nog het meest van al op Spartacus. Wout zal er evenwel ook in de Ronde van Vlaanderen alles aan doen opdat dit vergelijk zich niet al te vèr doortrekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten