donderdag 25 februari 2021

 Jonas VINGEGAARD 

nog lang niet aan zijn limiet


Over de 24-jarige Deen werd al langer veel goeds verteld, niet zozeer omwille van persoonlijke resultaten maar omwille van capaciteiten als ploegspeler. In de pikorde van Jumbo-Visma moet hij er nogal wat laten voorgaan maar wie zou durven uitsluiten dat hij één van de volgende jaren opschuift of geëngageerd wordt door een team dat hem ziet als een hoofdrolspeler?  

Jonas Vingegaard mocht op zijn dag behalve zijn kompanen Chris Harper en Sepp Kussook de Ineos Grenadiers (die ook Almeida ‘schaduwden’) dankbaar zijn omdat ze de achtervolging organiseerden op Alexey Lutsenko, de daardoor gedupeerde held van de dag, en die hij als springplank benutte.

Jonas stelde als koersende tiener weinig voor. Toch zag het continentale ColoQuick-Cult het in hem maar nog was het winnen amper aan hem besteed. Een zege in de proloog van de Giro delle Valle d’Aosta Mont Blanc 2018 brak die ban en leverde een overstap naar Jumbo-Visma op. Op zijn volgende overwinning was het een jaar wachten: een dagzege in de Tour de Pologne die meer dan dubbel telde want in Kościelisko versloeg hij Pavel Sivakov, Jai Hindley, Sergio Higuita, Raf Majka, Pierre Latour, Davide Formolo, Tao Geoghegan Hart, Diego Ulissi, … Dat het geen bevlieging was, bleek in de aansluitende Tour of Denmark (2de) en in de Deutschland Tour (9de).

 

Jonas werd voor nòg voller aanzien en schoof op naar de tweede lijn van Jumbo-Visma. In het gebalde seizoen 2020 kon hij al dat goede niet meteen bevestigen maar de Vuelta maakte alles goed. Hij ontpopte zich tot één van de beste luitenanten van de winnende Primoz Roglic

 

De top drie van de UAE Tour kwam en bracht zichzelf niet in verlegenheid. Die lijkt onomkeerbaar vast te liggen. Aan de aangekondigde waaierrit van zaterdag om dat alsnog te weerleggen. Deceuninck-Quick.Step zal allicht proberen om de orde te verstoren maar ik geloof meer in een tweede (of derde) dagzege van Sam Bennett dan in een putsch ten voordele van Joao Almeida.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten