donderdag 25 februari 2021

Sam Bennett rondde

de kaap van 50 overwinningen


Men kent onderhands de geschiedenis van de geboren Wervikzaan (waar zijn papa voetbalde in derde nationale) die op 11 juli 2011 een eerste keer de kop opstak met een eclatante spurtoverwinning in de G.P. der Stad Geel, een voorname koers voor beloften, waarin hij het haalde van Jonas Vangenechten, Dries Depoorter, Joeri Stallaert, Tom Devriendt, Timothy Dupont, … 

 

Negen en een half jaar later staan er in de beroepscategorie exact vijftig zegestreepjes achter zijn naam. Het leeuwenaandeel daarvan zijn dagzeges. In de klassiekers moet je hem dus niet verwachten tenzij heel misschien in Gent-Wevelgem.

 

Patrick Lefevere wilde hem na zijn dertien overwinningen in 2019 hebben en Sam Bennett vroeg zelf niet liever dan naar The Wolfpack te mogen overkomen terwijl hij nog een seizoen vastlag bij Bora-Hansgrohe. Bizar dat Ralph Denk hem against all odds zijn lopend contract ontbond zodat Sam zich tijdens het gebald 2020 nog beter kon uitleven met vooral drie dagzeges in de Tour en een dubbel podium op de Champs Elysées: winnaar van de dag en van de groene trui. Daar breide hij in de Vuelta een vervolg aan met een vroege winst in Ejea de los Caballeros. Ook in Aguilar de Campoo flitste hij als eerste door de finish maar hij werd gedeclasseerd omdat hij zich had afgezet tegen een ‘aanvallende’ fout van Emils Liepins. Dubbel jammer was dat het krèk de 100ste dagzege van Quick.Step in een grote ronde zou zijn geweest.

 

Op zijn 30ste zit er duidelijk nog geen sleet op. Hij won op de vierde dag van de UAE Tour een ‘koninklijke’ spurt van (de weer verbazende) David Dekker, Caleb Ewan, Elia Viviani, Pascal Ackermann, Phil Bauhaus, Fernando Gaviria, …

Zijn 50ste overwinning met een strik errond dus en waarvan acht in de grote ronden: drie in de Giro, twee in de Tour en drie in de Vuelta. Het zou wat zijn indien hij begin mei, zeven maanden later, alsnog de 100ste dagzege van Quick Step in een grote ronde behaalde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten