donderdag 4 februari 2021

Jordi MEEUS

dit had ik (nog) niet verwacht van hem

 

Peter Sagan ontbrak, naar Pascal Ackermann (met wie hij zich al eens sparde op training en waaraan hij een goed gevoel overhield) hoefde hij niet om te zien en de sterke finisher Felix Grossschartner kwam ten val. 

Jordi Meeus mocht dus voluit zijn kans grijpen in de openingsrit der 51ste Ster van Bessèges. Hij had zich op de hellende aankomst in Bellegarde uitstekend gepositioneerd en enkel Christophe Laporte, Nacer Bouhanni, Mads Pedersen, Giacomo Nizzolo en Michal Kwiatkowski bleven hem voor maar meer illustere anderen geraakten hem niet voorbij. 

Meeus' zesde plaats leverde hem ook de trui van beste jongere op en een eerste portie podiumpubliciteit voor Bora-Hansgrohe. Eén en ander mocht voor Jordi de zweem van de overwinning hebben.


Ik was (aangenaam) verrast toen ik vernam dat Jordi Meeus, na drie seizoenen SEG Racing Academy, door Bora-Hansgrohe in de armen werd gesloten. Dat mocht nauwelijks verbazen na wat hij tijdens de nazomer en de herfst had gepresteerd: twee dagzeges en winnaar op punten in de Czech Tour, 7de in het Europees kampioenschap in Plouay, dagzege en winnaar op punten in de Giro d’Italia u23, 5de in de Antwerp Port Epic, 4de in de Gooikse Pijl (die hij in 2018 won), 2de (na Rune Herregodts) in Paris-Tours u23 en bovenal kampioen van België in Lokeren. Het viel hem te beurt na twee mindere seizoenen die volgden op een sterke campagne als neobelofte.


Toch had ik Jordi Meeus in 2021 eerder verwacht bij een procontinentaal team maar zijn testcijfers (een piekvermogen van 1800 Watt) gaven de doorslag. Bij dat intrinsieke potentieel gaat men er bij Bora-Hansgrohe zelfs van uit dat hij op termijn kan meespelen in de klassiekers. Om dat doel te dienen laat men hem eerst nog wat verbreden met een mogelijke deelname aan de Vuelta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten