vrijdag 12 februari 2021

  L’enfer, c’est les autres …

Thibaut PINOT

moet zwijgen of ophoepelen

 

“Le cyclisme à deux vitesses”, ziedaar een beladen term uit de ninties van vorige eeuw toen enkele ploegen plots (nòg) véél béter uit de hoek kwamen dan ze tot dan toe hadden gedaan.

In een interview met de Franse sportkrant L’Equipe orakelt Thibaut Pinot dat “le cyclisme à deux vitesses” ook in het huidige peloton opgang maakt, niet zo intens als toenderijd maar toch. Hamvraag: wààr en hoe heeft hij de vergelijking opgemeten?”. Thibaut doelt op dopinggerelateerde zaken en ketonen. Die laatste zijn sowieso geen doping want toegestaan.

Pinot bekent dat hij deze winter zelf een cortisonenspuit liet zetten tegen aanslepende rugproblemen, waardoor hij én in de Tour (29ste met twee uur meer dan Tadej Pogacar) én in de Vuelta (opgave) door het ijs zakte.

In tijden van competitie zou hij zo’n infiltratie altijd weigeren, zelfs al was die hem uit medische noodzaak toegestaan. En er zijn in het huidige peloton nogal wat die daar volgens Pinot misbruik van maken in plaats van niet fit aan de kant te blijven. Niet weinigen vertikken dat, zwaaien met een vals Therepeutic Use Exemptions, waardoor ze producten mogen aanwenden die op de dopinglijst staan. Ze doen dat omdat cortisonen drie weken na gebruik nog een prestatiebevorderend effect hebben en waardoor 'le cyclisme á deux vitesses' in stand wordt gehouden. 

 

Thibaut Pinot wordt 31 jaar op 29 mei en heeft als coureur meer verleden dan toekomst. Zijn carrière slabakt al enkele jaren en het is de vraag of hij die kwestie ook vijf jaar geleden zou aangekaart hebben. Misschien deed hij toen zelf ook wat hij de anderen nu verwijt. Van zichzelf zal hij liever vertellen dat hij brandschoon was. L’enfer, c’est les autres donc! Straf van hem dat hij er met een handicap inzake medische begeleiding toch in slaagde om derde te worden in de Tour van 2014, vierde in de Giro van 2017 en zesde in de Vuelta van 2018 met enkele dagzeges daarbovenop.

 

Ook Greg LeMond draaide de goegemeente een dergelijk rad voor de ogen -> ‘ik ben braaf en de meeste anderen zijn stout’, zelfs ketonen zouden, hoewel toegestaan, niet aan hem besteed zijn. Ketonen zouden volgens Pinot helpen om af te vallen zonder spiermassa te verliezen.

 

Zelfs indien hij niet helemaal ongelijk zou hebben dan nog is het niet slim noch collegiaal om daar in je nadagen mee op de proppen te komen, zullen velen daarvan vinden. Het zou wel eens kunnen dat hij in het peloton nòg schever bekeken wordt dan de berouwvolle schuinspurter Dylan Groenewegen.

 

Thibaut Pinot zou beter consequent zijn en de eer aan zichzelf houden zoals Edwig Van Hooydonck op zijn dertigste in 1996 deed toen hij zich niet langer kon vinden in de geplogenheden van het peloton waarvan hij deel uitmaakte. Het zou ook de ontdane Fransman een stuk geloofwaardiger maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten