donderdag 10 maart 2022

20-jarige Olav KOOIJ almaar dichter bij een eerste triomf

 

 

Olav Kooij is een gewezen langebaanschaatser die nu met de nog een half jaar jongere Arnaud De Lie één van de jongste bolides uit van het World Tour - peloton. Hij is een adept van Jumbo-Visma en de (niet pejoratief bedoeld) bravere versie van de vertrokken Dylan Groenewegen.

Reeds toen hij nog deel uitmaakte van het Development Team gooide Olav op zijn 18de hoge ogen met een rist overwinningen in Oost-Europa: de Trofej Umag, de Trofej Porec en de G.P. Kranj in Croatia, het mono-poliseren van de tweedaagse Orien Nations G.P. in Polen en bovenal de openingsrit van de Settimana Coppi e Bartali, waarin hij het haalde van Ethan Hayter, Phil Bauhaus en Gianni Vermeersch.


Olav KOOIJ in 2018 als 16-jarige neo-junior in de interclub van Ingelmunster, waar hij 13de werd.


Richard Plugge, de algemene manager van Jumbo-Visma, draalde niet om dit goudhaantje in de eigen rangen te houden. De 20-jarige Zuid-Hollander kwam al in 2021 met tweede plaatsen al vervaarlijk dicht bij een eerste overwinning: na Edward Theuns in de Tour de Hongrie en na Fernando Gaviria in de Tour de Pologne, na Phil Bauhaus in de Cro(atia)Race.

Om er even aan te herinneren dat hij nog steeds een jonge belofte was, werd hij (na Filippo Baroncini en Biniam Girmay) derde op het WK in Leuven. Hij behaalde een nog mooiere derde plaats na Matthew Walls en Giacomo Nizzolo maar vòòr Matteo Trentin in de afsluitende de Gran Piemonte.

Dit seizoen mag hij al wat meer nippen aan de World Tour. Zowel in de UAE Tour als in Tirreno-Adriatico behaalde hij na Jasper Philipsen respectievelijk Tim Merlier, een dichtste ereplaats. Een eerste overwinning komt almaar dichter maar die zal zich (nog) niet in Koksijde, De Panne, Wevelgem noch in Schoten voordoen, hij mag rustig verder ontwikkelen in de Sarthe - Pays de la Loire. Of heeft hij al iets in petto op de vlakke slotdag van Tirreno-Adriatico in San Benedetto del Tronto?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten