maandag 21 maart 2022

Guido Reybrouck Classic

 bekrachtigd als first date

van de aanstaande toppers

De Guido Reybrouck Classic catalogeren als een first date van de aanstaande toppers, het is geenszins overdreven want ook de omkaderende Memorial Dirk Bisschop kreeg zowel op zaterdag als op zondag een gedroomde winnaar. 

Vlad VAN MECHELEN wint de 16de Guido Reybrouck Classic. (Foto Donald PEUTEMAN)

Jasper Schoofs (zaterdag) en Nio Vandevorst (zondag) zijn de twee regérende kampioenen van België, eerstgenoemde in het tijdrijden. Telkens wurmden Xander Scheldeman en Louis Weyts er zich het meest tussen zodat ze de prijs van de tweedaagse mochten verdelen. Last but not least was er Axel Van den Broek, de Belgische kampioen veldrijden, die zich voor Acrog-Tormans tot de gedroomde teamplayer ontpopte. Die zien we volgend jaar allicht één voor één terug op de 16de Guido Reybrouck Classic.

Jasper SCHOOFS en Xander SCHELDEMAN reden zaterdagnamiddag vrijwel
de hele tijd met kleine voorsprong voor de anderen uit en werden één en twee.

Nio VANDEVORST miste zaterdag van een niet de aansluiting met het duo SCHOOFS-SCHELDEMAN maar won op zondag.

Vlad Van Mechelen is de vijftiende naam op de erelijst van de Guido Reybrouck Classic. Zoals hij in zijn eentje de oversteek maakte naar de negen ijlende vluchters om alsnog te winnen, zo mogen we hem toekomstgericht zonder voorbehoud laten aansluiten bij zijn voorgangers op het palmares, onder anderen: Dylan Groenewegen (2010), Taco van der Hoorn (2011), Jasper Philipsen (2016), Remco Evenepoel (2018) en Samuel Watson (2019). 

De Bertemnaar, die zich met een dagzege en de tweede eindplaats ook al onderscheidde in de Manavgat Side (Turk.), is een telg van de flamboyante papa Francis en de Litouwse mama Erika Aliskeviciute die enkele jaren geleden The Cannibal Team oprichtten en die dit jaar bestaat uit 25 junioren, gerecruteerd uit niet minder dan 16 nationaliteiten. 

Vlad is één der coryfeeën van en een rijke wissel op de toekomst. Als eerstejaars werd hij in 2021 vierde op het EK, achtste op het WK en vierde in Paris-Roubaix. Hij haalde het in de spurt van de Pool Hubert Grygowski en van de Amerikaan Frank Aron Ragilo, ook een Cannibal.

Op 19 en 20 maart 2022 bracht een gedroomd wielerweekend voor het pittoreske Damme, dat door nog meer mensen moest gekend zijn. De Vredespurters Moerkerke, aangevoerd door de ook al 74-jarige Hubert Van Nieuwkerke, mogen apetrots zijn op hun geesteskind

Ook het inmiddels 80-jarige kerstekind Guido Reybrouck, geflankeerd door zijn 81-jarige Faema-maat Martin Van den Bossche, keek bewonderend toe en was hemels blij dat hij het al voor 16de keer mocht meemaken. Niet evident want deze koers werd in 2006 in het leven geroepen als huldebetoon aan hem toen hij levensbedreigend ziek was, maar naar eigen zeggen door het aanwenden van propolis wonderbaarlijk genas. Het bleef de Classic in plaats van de Memorial te worden en zo wil Guido nog lang mogelijk houden. Burgemeester Joachim Coens knikte instemmend en zal het voortbestaan en de verdere uitbouw van deze happening graag ter harte nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten