vrijdag 18 maart 2022

Zelfs het tijdrijden is een beetje zijn ding

 

Max WALSCHEID

blijkt véél béter dan eerst gedacht

 

 

16 en 17 maart 2022 moeten zowat de mooiste dagen uit het koersleven van de 28-jarige Max(imilian) Walscheid. Toch was het rijtje dat hij eind oktober 2016 in de Tour of Hainan (Zuid-China) neerzette nòg stràffer: vijf dagezeges in negen dagen en winnaar op punten. 


Foto Rudy SCHIETTECATTE

Die vijfslager kon bezwaarlijk op tegen de 2de plaats (na Tim Merlier) die hij woensdag in Nokere en zijn overwinning ’s anderendaags in Denain.

Max Walscheid is de zoveelste verbluffende en toegejuichte winnaar van het bloedmooie seizoen 2022. Hij is géén topper (en zal er ook geen meer worden) maar wel iemand die we schromelijk onderschat hebben.

Misschien werd er van hem nog meer verwacht toen hij in 2014 de Duitse kampioen bij de beloften werd, wat hij twee jaar later bijna herhaalde in Erfurt, waar hij zich tussen André Greipel en Marcel Kittel wurmde.

Hij was aan zijn tweede van vier campagnes bezig bij Giant-Alpecin. Dat had hij afgedwongen door als stagair 13de te worden in de Brussels Classic en 8ste in Omloop van het Houtland.

De daaropvolgende jaren behaalde hij telkens minstens één overwinning: een dagzege in de Danmark Rundt 2017 en in de Tour of Yorkshire 2018, de Münsterland Giro 2018, de Omloop van het Houtland in Lichtervelde 2019 en twee dagzeges in de Tour of Langkawi 2020 

In 2021 behaalde hij geen individuele maar wel een collectieve overwinning in het vermaledijde WK mixed relay met Nikias Arndt en Tony Martin als sidekicks en Lisa Brennauer, Lisa Klein en Mieke Kröger als vrouwen. Drie dagen eerder was hij van Knokke-Heist naar Brugge 11de geworden in het individuele WK tijdrijden met slechts 1” meer dan Tadej Pogačar.

En noteer hem maar voor een opvallende rol Paris-Roubaix, waarin hij tijdens de vorige herfst 12de werd en waarvoor hij gisteren een stijloefening hield in de Porte du Hainaut van Denain.

Max is een doorzetter die zijn vijf grote ronden rimpelloos uitreed (vorig jaar én de Giro én de Tour!) en globaal een tien keer in de top 10 van de daguitslag opdook. Helemaal uitgesloten is het dus niet dat hij ooit in aanmerking komt voor een dagzege, ook de ambitie van Bryan Coquard, die andere nieuwkomer bij Cofidis. Indien zij de sprintkrachten bundelen dan kan dat lukken.

Nadat zijn langdurig contract bij de broers Roodhooft in 2019 afliep, belandde hij op de lossere schroeven van Zuid-Afrikaanse betaalheren: bij NTT Pro Cycling in 2020 en bij Qhubeka in 2021. Uiteindelijk kwam hij nog goed terecht bij het soliede én solvabele Cofidis, waarvoor hij half maart met Guillaume Martin het meest credibiliteit voorlegt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten