vrijdag 25 maart 2022

Weinigen waren er blij mee, maar …

 

Hubert HUTSEBAUT 

vloerde én Eddy Merckx én Walter 

Godefroot in E3 Harelbeke 1972


Hubert Hutsebaut staat voor de rest van zijn dagen geboekstaafd als de killer van Harelbeke die regérend wereldkampioen Eddy Merckx (die de zaterdag voordien zijn 5de Milano-Sanremo had gewonnen) en Walter Godefroot in de 15de E3 Harelbeke op 25 maart 1972 de zegepas afsneed.

Hubert was evenwel geen volslagen one hit wonder want vier dagen na Harelbeke won hij ook de Elfstedenronde in Brugge. En ruim een jaar eerder had hij in de Vuelta een echappee-bidon in Benicasim met 10 minuten voorsprong afgerond. Aan het seizoen 1972 was hij best aardig begonnen met vooral een 10de plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne.  

Toch waren ze op die vroegzomerse zaterdag in Harelbeke eerder rouwig dan euforisch met de coup-de-theatre van hun 15de editie: Hutsebaut godbetert op het hoogste schavotje, waarop Godefroot noch Merckx hadden postgevat en die dus in 1972 onderling zouden uitmaken wie daar verandering in mocht brengen. Edoch: Hutsebaut bleek de derde hond, een simpele coureur uit het nabije Lendelede, le regional de l’étape donc.

Velen in Hutsebauts plaats zouden tevreden geweest zijn met de derde plaats, maar niet Hubert, die geprikkeld was omdat hunne excellenties Eddy en Walter niet eens de moeite deden om hem te “interpelleren”. Het brak hen zuur op.

Na die mooie maart kende Hubert al meteen een fatale terugval. Op het einde van dat 1972 stopte hij zowaar al met koersen. In het AZ van Gent had hij te horen gekregen dat hij, wegens een veel te lage hematocrietwaarde, niet langer geschikt was om topsport te bedrijven. Hij was amper een kwarteeuw jong maar na de aanslepende vertwijfeling van de voorgaande maanden voelde het aan als een bevrijding.

Op zijn 25ste was zijn après-carrière al begonnen. Hij huwde en verhuisde naar Hulste, een deelgemeente van ... Harelbeke. Hij ging aan de slag in een kartonfabriek en hield naderhand 16 jaar lang de wacht aan in het containerpark. Nesten, de befaamde karikaturist, kon hem tot schilderen bewegen maar het is vooral met circustrucjes dat hij zich amuseert. Vooral met het op zijn voorhoofd staande houden van een koersfiets scoort Umberto Utsobolino bij het publiek, onder meer tijdens de voorstelling van het boek “E3 Harelbeke, excentrieke klassieker” in Koers-elare.


1 opmerking: