vrijdag 4 maart 2022

Jasper DEKIEN

mooiste koersweekend totnogtoe

 

Jasper Dekien (Adinkerke) is (niettegenstaande hij eerst bij zowel Racing De Panne, VV Koksijde als SV Veurne voetbalde) zowaar al aan zijn zevende seizoen als jonge coureur begonnen. Een topper is hij hoegenaamd niet, wel iemand die met het oog op meer prestatie- dan resultaatgericht koerst, wat hem meer dan eens tot smaakmaker promoveerde.




Bij de 12-jarige aspiranten haalde hij negen keer de top vijf, waarbij zijn 2de plaats (na Yoran Van Gucht) in Baaigem de smaak van de overwinning mocht hebben. Die eerste zege behaalde hij het seizoen daarop in Saint-Ghislain en als 14-jarige werden het er zelfs drie, waaraan hij graag de West-Vlaamse titel in het tijdrijden had toegevoegd maar Thibo Germonprez deed nog iets beter. 

En oh wat was hij als aspirant graag wegkampioen van West-Vlaanderen geworden maar het zat hem niet mee: in dat van de 12-jarigen was hij de onbeloonde eyecatcher, in dat van de 13-jarigen werd hij door andere renners ten val gebracht en bij de 14-jarigen kon hij zich met heftige hooikoorts niet doorzetten, zoals wel in het BK in Quaregnon, waar hij de absolute smaakmaker was die uitkwam op de 13de plaats.

Als nieuweling verging het hem een stuk minder al werd hij als eerstejaars vroeg op het seizoen tweede (na Andreas Van den Broeck) in Bredene. Eén zwaluw maakte zijn lente niet en ook tijdens het eerste gebalde Covid-19 seizoen kwam Jasper maar niet op toerental.

Als neo-junior verging het hem zoveel beter met vijf keer top 5, tienmaal top 10 en bovenal een mooie overwinning in Wijnendale, behaald op 80 concurrenten onder wie één of meer vertegenwoordigers uit Colombia, Cuba, Duitsland, Ecuador, Finland, Israël, Nederland, Mexico, Polen, Uruguay, Venezuela, Zuid-Afrika, … er deden zelfs tientallen Vlamingen mee. Jasper zou daarmee een leek kunnen wijsmaken dat hij een intercontinentaal kampioenschap had gewonnen maar vanuit zijn bescheidenheid zal hij dat zelfs voor de grap niet doen, maar een overwinning met een gulden randje was het zeker.

Eén en ander gaf de jonge burger veel moed voor 2022, waarin hij al meteen de toon zette met een tweede plaats (na zijn kompaan Nicholas Goossens) in Staden en een derde ’s anderendaags in Vlamertinge. Jasper had die twee regionale koersen bewust boven de 1.1 interclub van Kuurne gekozen. 

“Dit weekend rijd ik wel de Omloop van Yerseke (Zeeland), een nieuwe interclub. Nokere sla ik over maar niet de Guido Reybrouck Classic in Damme, die mij aardig moet liggen.”

Jasper rijdt in de kleuren van het FlandersColor - Galloo Team, waarvan nogal wat Britten deel uitmaken, inzonderheid Joshua Tarling, de vice-wereldkampioen tijdrijden 2021 van Knokke-Heist naar Brugge en wiens papa nog meer Britten aanbeval om bij de Mensen club te komen koersen. 

Jasper Dekien voelt zich best op zijn gemak binnen die Britse enclave, waarvan hij zich onderscheidt als een kloeke ruwe diamant die 85 kg. verdeelt over 1,84 m, waarmee hij op de rand bengelt van een gezonde BMI.

“En zo wil ik het nog even houden”, beklemtoont Jasper. “Voedingsschema’s zijn nog niet aan mij besteed. Ik wil liever duurzaam ontwikkelen dan stappen over te slaan. Mijn studies sport-wetenschappen aan het KTA in Brugge genieten trouwens volstrekte prioriteit en zullen geen eindpunt zijn. Wel zal ik er de komende maanden alles aan doen om als belofte deel uit te maken van één van de betere teams door uit te blinken in de interclubs en enkele regionale koersen te winnen.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten