maandag 14 maart 2022

In Wielerland is het 

Slovenščina de voertaal


Aan de horizon het eerste vage teken van opvolging 


Primož Roglič in Paris-Nice en Tadej Pogačar in Tirreno-Adriatico hebben de macht gegrepen én behouden.

Nog vroeger dan de vorige jaren neemt Slovenië reeds (en allicht definitief) het voortouw van 2022. Slovenië godbetert, een landje van 20.373 km2  (anderhalf keer zo groot als Vlaanderen) met hooguit 2,1 miljoen inwoners (een derde zoveel als Vlaanderen). Een land moet kennelijk niet gigantisch zijn om op wielergebied heel hoog te scoren. 

Wie dat tien jaar geleden voorspeld had, zou als wielerfreak verketterd zijn. 

Slovenia telt als toonaangevend wielerland slechts een handvol vertegenwoordigers. Na de twee tyconen komt Matej Mohorič, die in Valkenburg 2012 de wereldkampioen der junioren werd en dat het jaar daarop als neo-belofte in Firenze herhaalde maar in de profcategorie hooguit een subtopper is, en Jan Polanč, recentelijk winnaar van de Italiaanse openingskoers in Laigueglia.


Grega PODLESNIK 
(Foto Rudy SCHIETTECATTE)

Na die vier gaapt de grote leegte want in de u23 zijn veelbelovende Slovenen in geen velden te bekennen zoals heel misschien wel bij de u19. In Nokere Koerse werd Grega Podlesnik (°29 juli 2004) derde na Jarno Widar en na Simen Evertsen-(zoon van Morten) Hegreberg. Een eerste lichtpuntje dat nog vaak zal moeten bevestigd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten