zaterdag 19 maart 2022

Op de geboortedag van Guy LAMS

de Bredense sportfunctionaris


Emile DAEMS won 60 jaar 

geleden Milano-Saremo


 

De 53ste Milano-Sanremo werd zowaar op ... mààndàg 19 maart gereden want toen nog onlosmakelijk verbonden met de feestdag van Sint-Jozef. 

Het was géén volslagen verrassing dat Daems die Primavera won. Anderhalf jaar eerder had hij, op zijn 22ste, reeds de Giro di Lombardia gewonnen. Als neo-prof had Emile twee dagzeges behaald in dé Giro. 

Eén en ander boostte zijn zelfbewustzijn en deed hem “neen” zeggen tegen de almacht van Rik Van Looy, die eiste dat àlle Belgen onvoorwaardelijk in zijn dienst reden op het wereldkampioenschap van 1960. Emile reed liever zijn eigen koers maar kwam er niet aan te pas en bleef dus verstoken van de premie die de andere Belgen door de keizerlijke entourage toebedeeld kregen want Van Looy veroverde in Leipzig zijn eerste regenboogtrui.

Daems kwam 1961, het moeilijke jaar van de bevestiging, vrij goed door: 15de in Milano-Sanremo, 4de in de Ronde van Vlaanderen, 6de in Paris-Roubaix en in Liège-Bastogne-Liège. Net als in de Giro behaalde hij ook in zijn eerste Tour een dagzege maar werd, onder druk van Van Looy, nièt geselecteerd voor het WK in Bern, waar Rik zijn tweede regenboogtrui veroverde.

Het zette Daems nog meer op scherp om de keizer van Herentals te bekampen in de klassiekers. Met een dagzege in zowel Sardinië als in Paris-Nice bleek hij er klaar voor. Toch werd hij kennelijk nog niet au serieux genomen want in Milano-Sanremo kon hij ongemoeid meeklappen in een ruime kopgroep, waaruit Antonio Bailetti, Carlo Brugnami en Willy Schroeders op de Turchino wegreden. Daems reageerde in de afzink van de Capo Berta zodat hij de uitgeputte Bailetti op de Poggio  overstak. Zijn zegepad naar de via Roma lag breed open, hij arriveerde er met 1’15” voorsprong op Yvo Molenaers, Louis Proost (de wereldkampioen liefhebbers van Waregem 1957), Willy Schroeders,... Een compleet Vlaams podium dus, terwijl regérend wereldkampioen Rik Van Looy de hele dag achter de feiten koerste en 14de werd op bijna 100” van Daems.

Emile Daems houdt ervan om mooie herinneringen op te halen. Zo voelde hij zich meteen aangesproken toen hij uitgenodigd werd om op 19 maart 2012 naar Bredene te komen voor de 50ste verjaardag van sportfunctionaris Guy Lams, die zowaar geboren op de dag dat hij Milan-Sanremo won. Lams' mama houdt zelfs vol dat ze er alles aan deed opdat haar zoon diè dag zou geboren worden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten