zaterdag 12 maart 2022

Jonas CRETEUR vraagt het zich luidop af


Hoe koosjer is het 

UAE Team Emirates?

 

 

De vraag komt in eerste instantie niet van mij maar van Jonas Creteur, één van de weinige overlevende redacteurs van Sportmagazine, die erover waakt dat er (zo ook op de site) nog iets anders en origineels in voorkomt dan het vermaledijde voedbol, de geilige graal van al te velen.

Jonas’ quote: Terwijl Tadej Pogačar almaar meer de nieuwe Eddy Merckx wordt genoemd, blijven de kritische vragen over zijn broodheren, hun mensenrechtenschendingen en hun connectie met Rusland helaas achterwege.

Nog enkele flarden uit Jonas’ betoog …

Op 2 maart werd op de website van het UAE Emirates Team bericht hoe de renners en de stafleden na de thuiszege van Tadej Pogačar gezegend werden door een ontmoeting met 'special guest' sjeik Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten der Verenigde Arabische Emiraten en de facto beschouwd als de leider van de oliestaat.

CEO Mauro Gianetti en Tadej Pogačar sloten zich graag aan bij dat uitgesproken en uitgeschreven voorrecht, wat konden zij anders doen, het is niet aan hen om hun betaalheer te schofferen aangaande de (om het eufimistisch te stellen) niet vlekkeloze reputatie inzake mensenrechten en omdat ze de voorbije jaren de economische, financiële en politieke banden sterk aangehaald hebben met het Rusland van Vladimir Poetin. 

Ik kan mij evenwel niet vinden in Jonas Creteur wanneer hij beweert dat het Tadej Pogačar zou sieren indien hij zich openlijk had gekant tegen de Russische invasie. Zelfs indien hij dat gewild zou hebben dan nog had het protocol van zijn contract er hem misschien van weerhouden. Het is niet aan de renners op de loonlijst maar wel aan de UCI om daartegen op te treden zoals ze wel deden met het veel kleinere Gazprom-Rusvelo. Zolang de Union Cycliste Internationale dat nalaat, is het onmiskenbare segregatie.


Op dat vlak staan ze als internationale sportfederatie trouwens niet geïsoleerd. Van 21 november tot en met 18 december is er in Qatar de Wereldbeker voetbal. De bouw van de diverse stadions heeft ontzettend veel mensenlevens gekost. Ik vraag mij Romelu Lukaku bij de toss zal knielen voor All Lives Matter zoals hij meermaals deed voor Black Lives Matter. Het zou voor Lukaku, die een natie vertegenwoordigt, gemakkelijker zijn dan voor Pogačar tegen zijn betaalheer. Ik vrees dat de FIFA daarop verbodsgewijs zal anticiperen want om het smeer likte het gulzig van de gouden kandeleer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten