woensdag 16 maart 2022

Jules LOWIE

de eerste naamgever van 

Nokere Koerse

Jules Lowie was hij, net vòòr de Tweede Wereldoorlog, géén figurant.!Omdat het hem aan explosiviteit mangelde, moest hij in de klassiekers genoegen nemen met top vijf plaatsen: derde in Paris-Brussel 1937, vijfde in Paris-Roubaix 1942, vijfde in de Ronde van Vlaanderen 1942, vierde in La Flèche Wallonne 1944, tweede in de Paris-Roubaix 1943 waarin hij gewonnen spel had tot hij op de roze piste door een leegloper werd afgeremd en alsnog gepasseerd door Marcel Kint.

Jules Lowie werd in 1935, als 21-jarige neo-prof, meteen geselecteerd voor de Tour, aanvankelijk als individueel tot de Belgische ploeg danig uitgedund was dat Lowie er naar werd overgeheveld en een belangrijke hulp was voor de winnende Romain Maes. Dat ging niet helemaal ten koste van zijn eigen ambities want hij werd zelf nog vijfde en derde in de bergprijs.  De koninginnenrit door de Pyreneeën over 325 km. van Perpignan naar Luchon werd een Vlaamse putsch met Sylveer Maes als winnaar vòòr Félicien Vervaecke. Jules Lowie, die zich ongebreideld voor hen had uitgesloofd, werd nog elfde tussen de eerste achtervolgers die twintig minuten later arriveerden. Hij kwam uit op de vijfde eindplaats.

Meer en beter dan een zevende plaats twee jaar later was hem niet meer weggelegd. In 1939 werd hij, in nadrukkelijke dienst van de aanstaande winnaar Sylveer Maes, al op de achtste dag door een zware val uitgeschakeld en na de oorlog zouden ze hem in de Tour als renner niet meer terugzien, wel als mecanicien van de Belgische ploeg. Tijdens de Tour van 1960 kreeg hij een hartinfarct en overleed korte tijd later in zijn thuishaven waar hij een café en een fietsenzaak runde, hij moest nog 47 jaar worden.

In 1938 behaalde hij zijn mooiste overwinning in Paris-Nice nog wel zonder dagzege, al eindigde hij in vier van de vijf ritten bij de eerste vier. Dat kwam hem goed uit want negen anderen eindigden in dezelfde totaaltijd maar Jules maakte het verschil met de plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten