donderdag 3 maart 2022

Jan POLANC

niet zomaar ‘een’ precieuze maar dé

Sloveense helper

 

Niet de door mij naar voren geschoven Alessandro Covi heeft de 59ste Trofeo Laigueglia gewonnen. Hij stond wel op de laagste trede van een exclusief UAE-podium. Covi had nochtans met zijn jonge Spaanse kompaan Juan Ayuso en met Carlos Rodriguez (de 21-jarige Spanjaard van Ineos) en Lorenzo Rota (IWG) de vroege vlucht overleefd. Het zag er sterk naar uit dat die vier het podium zouden bepalen maar dat was zonder de waard-Polanc gerekend die vanuit het gehergroepeerde peloton in één ruk naar de kopgroep snelde. Van die felle inspanning moest hij meer dan even bekomen en zelfs even de rol lossen maar het was reculer pour mieux sauter om haasje over te spelen met de verbouwereerde koplopers, van wie Ayuso en Covi het niet ongaarne zagen gebeuren.

De bijna 30-jarige Jan Polanc (Kranj) is niet de eerste de beste maar wel één van de meest precieuze helpers van het peloton die na winst in de Piccolo di Lombardia vanaf zijn 20ste contractrenner is en slechts twee teams kende: Lampre-Merida vanaf 2013 en UAE Team Emirates vanaf 2017. Hij reed zijn negen grote ronden stuk voor stuk uit, met de Giro (5x) als hoofdmoot en waarin hij tweemaal een eigen groot succes boekte: in 2015 arriveerde hij met anderhalve minuut voorsprong op Abetone (1372 m hoog) en in 2017 nòg mooier op de Etna (1899 m hoog). Dat jaar werd Jan elfde in het tijdklassement en 3,5 maanden later behaalde hij ei zo na ook een dagzege in de Vuelta maar op Xorret de Cati moest hij wijken voor Julian Alaphilippe. En nu is er 1760 dagen later zijn derde zege van betekenis in de Italiaanse openingskoers

Voor het UAE Team is dit al de 11de seizoenzege toe waarmee het op gelijke hoogte komt Quick.Step - Alpha Vinyl maar inzake budget is er veel minder egaliteit, zoals Patrick Lefevere het in een recent groot interview plastisch omschreef: De Arabieren steken de vinger in het zand en er komt gas uit. Ik steek de vinger in het zand en moet uitkijken dat ik niet in een hondendrol zit”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten