dinsdag 8 maart 2022

Op een zwaarder parcours zou hij Filippo GANNA gisteren geklopt hebben

 

Remco EVENEPOEL heeft nog lang geen gewonnen eindspel

De beginvraag luidde: wie doet Tadej Pogačar wat en hoe verhoudt Remco Evenepoel zich tot hem in de 57ste Tirreno-Adriatico?

De antwoorden: Tadej werd ‘slechts' derde in de inleidende tijdrit met 11” meer dan Filippo Ganna en 18” meer dan Remco. 

Als de Sloveen al een pijnpunt(je) heeft dan is het toch wel het tijdrijden. Zelfs in de afsluitende tijdrit van zijn tweede gewonnen Tour werd hij als drager van le maillot jaune en dus als laatste starter slechts 8ste met bijna één minuut meer dan Wout Van AertDecompressie? Ik denk dat het eerder van niet beter kunnen dan van niet beter willen is. Zoiets zou zijn 9 jaar oudere landgenoot Primož Roglič nooit overkomen die dus in de aanstaande Tour bij leven en welzijn niet bij voorbaat helemaal kansloos is.

Van de klassementsrenners was Remco dus de winnaar van de dag wat niet betekent dat hij al gewonnen eindspel heeft. Ik denk trouwens dat Filippo Ganna zich ook zal mengen in de strijd voor de eindzege en daarna in die van Milano-Sanremo.

Het doet de believers in Remco alvast veel goed dat hij de overige klassementsrenners over nog geen 14 km. behoorlijk wegzette: 

Miguel Ángel López en Tao Geoghegan Hart (+31”), Marc Soler en Richard Carapaz (+36”), Richie Porte (+40”), Jonas Vingegaard (+42”), Julian Alaphilippe (+47"), Marc Padun en Jakob Fuglsang (+51”), Wilco Kelderman en Rigoberto Uran (+52”), Jai Hindley (+54”), Damiano Caruso (+55”), Enric Mas en Pello Bilbao (+59”), Domenico Pozzovivo (+1’05”), Mikel Landa (+1’12”), Romain Bardet (+1’19”), Emanuel Buchmann (+1’22”), …

En beweer niet dat ze geen plankgas gegeven hebben: ze haalden tussen 52,179 km. (López) en de 49,496 km. (Buchmann) per uur. Zelfs over de prestatie van de overigens gekwetste Gianni Vermeersch (47,431 km./u.) en hekkensluiter Caleb Ewan (45,993 km./u.) moet je niet al te meewarig doen.

Ik durf zonder enig voorbehoud poneren dat Evenepoel gisteren Ganna op een zwaarder parcours zou geklopt hebben. Hij haalde net geen 54 km./u. en verkeert dus in absolute bloedvorm, wat niet betekent dat hij zijn boni op de overige klassementsrenners de komende dagen uitbouwt. 

Vandaag en morgen slaat het uur van sprinters als Pascal Ackermann, Davide Ballerini, Mark Cavendish, Arnaud Démare, Caleb Ewan, Michael Matthews, Tim Merlier, …

De 4de en de 5de dag richten zich tot het puikje punchers (onder meer Filippo Ganna) met een nijdige slotklim van bijna 4 km. stijgend tot 11% respectievelijk een Tappa dei Murimet nogal wat stroken stroken tot diep in de dubbele cijfers. Daarop zal uitgemaakt worden wie de 57ste Tweezeeënkoers nièt wint. Wie wèl kan winnen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bepaald worden op de voorlaatste dag met vooral tweemaal de Monte Carpegna, een kanjer van ruim 6 km., die gemiddeld net geen 10% stijgen. Daar wenkt het volgende duel tussen Tadej en Remco, jammer dat Primož Roglič en Wout Van Aert er niet bij zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten