vrijdag 11 februari 2022

Axel VANDAMME mag overstap naar 

de junioren onbevangen tegemoet zien


Axel Vandamme stak half mei 2017 in Poperinge bij de aspiranten van wal met een dichte ereplaats (2de na Lars Vanden Heede). Dat zette de toon voor de volgende jaren met telkens een vijftal overwinningen en een meervoud dichte ereplaatsen. Zo werd hij in 2018 dertien keer tweede, waarvan tien keer na Viggo Van Neste, die Axel na elke koers prees voor zijn sterke prestatie. Indien Viggo er niet was geweest dan had Axel bij de aspiranten een pak meer overwinningen behaald. Was hij zijn ‘zwart beest’? Bijlange niet, integendeel zelfs, de twee hebben mekaar beter gemaakt.

Axel VANDAMME met in zijn spoor Viggo VAN NESTE, niet zijn kwelduivel maar een voorname compagnon de route, die hij dankbaar is omdat hij hem beter maakte. Het respect is wederzijds. 

Bij de nieuwelingen verkleinde Axel de kloof op Viggo. Het begin van de zomervakantie van 2021 stelde hem meteen op zijn gemak. Op de laatste dag van juni kon hij in de midweek in Kuurne de man-in-vorm Brent Deltombe bedwingen en dat herhaalde hij vier dagen later met Yaxano Smet in Slypskapelle. Hij was ze allebei te vlug af aan de finish en wist meteen dat hem een mooie zomervakantie wachtte. 

Axel profileerde zich vooral met overwinningen voor een breder publiek: de proloog van het NaTourcriterium in Roeselare en het kampioenschap van West-Vlaanderen in Koolskamp, waar hij het windveld benutte om de koers open te breken met Henri Naessens en Brent Deltombe. Omdat de samenwerking op het einde stokte, reed Axel van zijn twee gezellen weg en won met voorsprong.

Augustus werd zijn maand van decompressie, ingeleid met een elfdaagse reis met zijn ouders naar Tenerife, waarna de West-Vlaanderen Tour die in mineur eindigde met een val in Rekkem. Geen erg want het was de voorbode van een fraaie herfst, waarin hij zijn zegecijfer bijna verdubbelde (4 -> 7). Vooral zijn sant in eigen Houthulst kon tellen.

Axel zocht en vond het vooral in West-Vlaanderen wat ereplaatsen in interclubs toch niet uitsloot: 4de in de Wapi Classic, 6de in Nederhasselt, 8ste in de Vermarc en 9de in de Affligem Classic. 

In het gesloten BK in Pamel kon hij niets forceren, wel een aardige achtste plaats in de wacht slepen.

Axel zit helemaal op het schema dat hij voor ogen had: stappen zetten als tweedejaarsnieuweling om als junior bij de les te zijn. In die categorie wil hij hetzelfde traject afleggen als bij de nieuwelingen: na een behoedzaam verkenningsjaar doordringen tot de bovenlaag om in 2024 gesollicteerd te worden door één van de betere u23 teams.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten