vrijdag 18 februari 2022

 Matthé DE LEYN wil vooral een gezond 2022 

In de vier jaar dat hij koerst heeft Matthé De Leyn (Oostduinkerke) zich meer dan een beetje ontpopt tot een specialist van de kampioenschappen. Bij de 13-jarigen won hij het West-Vlaamse op de weg in Menen 2019 en de tijdrit van de eerstejaarsnieuwelingen in Ruddervoorde 2021. Met de derde plaats in het BK der 14-jarigen op 11 oktober 2020 in Saint-Ghislain verbaasde hij nog meer.


Xander Scheldeman was bij de aspiranten zo’n beetje Matthé’s referentie. Hij klopte hem bij de 12-jarigen in Gistel en in het West-Vlaams kampioenschap bij de 13-jarigen in Menen. In het BK van de 14-jarigen in Saint-Ghislain, waar Matthé verrassend derde werd na Axel Van den Broek en Matijs Van Strijthem, werd Xander tiende. Als eerstejaarnieuweling is Xander evenwel duidelijk weggereden van Matthé.

“Dat klopt”, geeft Matthé ootmoedig toe. “Maar de naweeën van corona zinderden langduriger na dan ik verhoopte. De openingskoers in Zedelgem liet nochtans het beste verhopen. Met Xander Scheldeman (die ‘s anderendaags in Glabbeek zou winnen) zette ik de achtervolging in op de losgebroken Jasper Schoofs, die wij niet kenden. De anderen steunden ons niet zodat ik mij focuste op de tweede plaats die ik ook veroverde en die mij wijsmaakte dat ik vertrokken was voor een mooie zomer. Niets was minder waar en een reis van twee weken met mijn ouders deed er ook al geen goed aan. In het BK tijdrijden in mijn thuishaven Koksijde rekende ik op een podiumplaats maar bleef er steken op de negende plaats, zij het op slechts 2” van de vijfde plaats en op 15” van het podium, dat ik in normale omstandigheden altijd haal. Drie dagen eerder was ik in Ruddervoorde wel West-Vlaams kampioen tijdrijden geworden maar ook daar vond ik mijn tijd maar matig aangezien acht tweedejaars beter deden. Pas in de laatste week van juli kwam ik er wat door. Omwille van een aanslepende zomerverkoudheid moest ik het BK in Pamel gewoon laten liggen. Drie dagen later startte ik wel in het PK in Koolskamp maar ook daar kon ik (15de) mijn beste beentje nog niet voorzetten.”

“Ik ben niet iemand die goedkope verontschuldigingen zoekt”, benadrukt Matthé, “maar pas eind augustus haalde ik het gewenste niveau en kon ik er nog wat van maken in Woubrechtegem (3de na de toppers Cedric Keppens en Matijs Van Strijthem), het Vlaams kampioenschap in Laarne (6de) en in Houthulst (3de). Het seizoen eindigde te vroeg voor mij maar liet mij wel boordevol reserves aan het winterreces beginnen.” 

Matthé wil er in 2022, zoals de vorige jaren, meteen staan om zo kort mogelijk aan te sluiten bij de besten van het bouwjaar 2006 en dat zijn onder anderen Aless De BockMatthijs De Clercq, Tommy Delestrait, Wout HemeryckNolan Huysmans, Cedric Keppens, Xavier Scheldeman, Jasper SchoofsThibaut Van Damme, Nio Vandevorst, Jarne Van Dyck, Matijs Van Strijthem, Louis Weyts, …

Ten huize De Leyn in Oostduinkerke wordt het wielrennen très au serieux genomen. Papa Peter, in het dagdagelijkse leven een alomgeprezen chirurg in het AZ West Veurne, is een koersfanaat die met pretoogjes aanziet hoe zijn zoon als coureur zo ver mogelijk wil komen en er, ondergeschikt aan zijn studies wetenschappen, heel veel wil voor doen en nog meer voor laten. 

In die context wordt 2022 ook belangrijk want Matthé wil als junior vanaf 2023 deel uitmaken van de EFC-L&R-AGS u19, waarvoor er heel wat meer geroepenen dan uitverkorenen zullen zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten