woensdag 2 februari 2022

Dan toch de opvolger van Rolf SÖRENSEN?

 

Mads PEDERSEN

rijdt het hele seizoen als 26-jarige

 

Mads Pedersen heeft in de openingsrit van Bessèges een volgende parel aan zijn kroon gezet, drie dagen nadat Amaury Capiot hem in La Marseillaise nog verrassend voorbleef. 

Van Mads heb ik wel vaker beweerd dat ik nòg meer van hem verwachtte, waarbij ik wel eens vergat dat hij nog altijd maar 26 jaar is en toch al wereldkampioen (in Harrogate 2019) en in de regenboogtrui Gent-Wevelgem 2020 won. Mads had zich in 2018 aangemeld met een 2de plaats (na de door The Wolfpack beter omringde Niki Terpstra) in de Ronde van Vlaanderen waarna hij roofbouw pleegde op zijn lichaam met 72 dagen waarin hij 11285 km. aflegde. Dat ontnam hem scherpte in zijn eerste Tour, waarin hij in de openingsrit in Nice en op de slotdag aan de Champs Elysées iets tekort kwam tegen Alexander Kristoff respectievelijk Sam Bennett. Maar Gent-Wevelgem maakte bijzonder veel goed.

2021 werd een jaar van vertwijfeling dat nochtans goed begon in Kuurne. Nog slechts één dagzege in de Tour of Normay zou daar pas een half jaar later aan toegevoegd worden en tien lagere podiumplaatsen.

Mads doet er dus in 2022 van meet af aan alles aan om in 2022 zijn globaal zegecijfer op 20 te ronden én te overschrijden. Zijn overwinning in Kuurne was enigszins symbolisch want die viel hem te beurt een kwarteeuw na zijn illustere landgenoot Rolf Sörensen

De Ronde van Vlaanderen is vooralsnog de enige monumentale klassieker waarin Mads zich onderscheidde zoals Rolf in de jaren 90 van vorige eeuw ook deed in Milano-Sanremo (2de na Claudio Chiappucci in 1991), Paris-Roubaix (2x 6de) en zelfs in Liège-Bastogne-Liège (die hij in 1993 won) en in de Giro di Lombardia (driemaal top 5). Sörensen werd evenwel geen wereldkampioen, Pedersen wel. 

Best mogelijk dat een meer beslagen Deen, wiens contract bij Trek-Sega-fredo afloopt, in 2022 opstaat voor een eerste triomf in een monumentale klassieker en een eerste dagzege in de Tour. En wanneer één van die kostbare schapen over dam is, dan volgen er wel eens meer anderen. 

Mads Pedersen heeft van een teddybeer dan een Deense bulldog.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten