zaterdag 5 februari 2022

Staat de ware Benjamin THOMAS 

dit jaar eindelijk duurzaam op?

Daags na de donderdag van de sprint werd het gisteren de vrijdag van de dubbelslag. Benjamin Thomas bleef in Bessèges niet achter op Maxim Van Gils (Saudi Tour) en Aleksandr Vlasov (Valencia).

Benjamin Thomas, die na vier campagnes bij Groupama-FDJ naar Cofidis overstapte, realiseerde in een pittige heuvelrit een sant in eigen regio waarbij hij zelfs Alberto Bettiol klein kreeg en met een kleine voorsprong aan het slotweekend begint. Indien hij vandaag Le Mont Bouquet kan bedwingen wacht hem de afsluitende tijdrit van 11 km. in Alès om de puntjes op de i's te zetten.

Een jaar geleden scoorde hij eveneens in de Gard met in de afsluitende tijdrit slechts 10” meer dan grootmeester Filippo Ganna maar 19” minder dan de hypergemotiveerde eindwinnaar Tim Wellens.

Veel kwam daar in 2021 niet bij: ereplaatsen in de tijdrit van Tirreno-Adriatico en de Algarve. Nadat bijna een dagzege behaalde in de Tour de Suisse (in de sprint geklopt door Stefan Bissegger, ook een notoire tijdrijder) werd hij twee jaar later opnieuw Frans kampioen tijdrijden maar de concurrentie minnetjes

En toch werd zijn debuut in de Tour andermaal uitgesteld. Dan zal hij fris en monter zijn voor het WK, veronderstel je, maar van Knokke-Heist naar Brugge werd hij pas 27ste met 3’28” meer dan Filippo Ganna.

Op Benjamin Thomas kun je geen peil trekken. De grote ronden zijn alvast zijn ding (nog) niet. Zowel in de Vuelta 2019 als in de Giro 2020 stapte hij vervroegd af, vandaar dat de Tour hem misschien afschrikt.

Benjamin Thomas heeft niettemin een gestoffeerd portfolio waarop, naast nòg méér Franse en Europese onderscheidingen, vooral vier wereldtitels: als junior in de puntenrit van 2013, als contractrenner in het omnium en de madison (+ Morgan Kneisky) in 2017 en opnieuw in het omnium 2020).

Benjamin werd niet meteen op zijn juiste waarde getaxeerd. Hij had zelfs de noodploeg Armée du Terre nodig om als wegrenner door te breken met in 2017 een dagzege in de 4 Jours de Dunkerque en de Tour de Wallonie (3de in het eindklassement). Met nog meer ereplaatsen daarbovenop werd hij vanaf 2018 dierbaar in de armen gesloten door Groupama - FDJ. Hij bedankte met de Franse titel tijdrijden, die hij op het WK in Harrogate (20ste op 4’45” van Rohan Dennis) niet kon valoriseren. In Imola stelde Benjamin evenzeer teleur: 22ste met 2’14” meer dan Filippo Ganna, zo ook (zoals reeds aangehaald) van Knokke-Heist naar Brugge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten