zaterdag 12 februari 2022

Yaxano SMET 

één aardje naar zijn vaartje! 

 

Het was een aangekondigde kroniek dat de koersgenen van Guy Smet zouden voortleven in zijn zoon Yaxano (°15 februari 2005). Toch voetbalde hij eerst nog (meer dan behoorlijk) bij Sportkring Nieuwkerken Sint-Niklaas en kon hij als 14-jarige moeilijk kiezen tussen zijn twee sporten. Als aspirant legde hij als pluimgewicht een bescheiden traject af zonder overwinningen maar met duurzame progressie. 




Bij de nieuwelingen begon Yaxano meer en meer mee te tellen: Zijn tweede plaatsen in Ottergem, Frasnes-lez-Anvaing en Escanafles mochten meer dan een beetje als een overwinning aanvoelen want telkens na Steffen De Schuyteneer. Vooral die dichtste ereplaats in de Wapi Classic, een manche van de Beker van België, deed ertoe. Hij hield er onder anderen Axel Vandamme, Nolan Huysmans, Sente Sentjens, Stan Dens, Jarne Van Dyck, Liam Coninckx, … achter zich. Dan mag je stellen dat je met je betere generatiegenoten de aansluiting hebt gemaakt.


Op 20 september 2020 zag het er in Tielt-Winge even totaal anders uit. 

“Zo’n beproeving wens je je ergste vijand niet toe”, zegt Guy die op het eigenste moment niet ter plaatse was maar onderweg.

Yaxano botste tijdens de opwarming vol op een auto, waarbij hij een sleutelbeen brak en een diepe snijwonde opliep in de hals. Dat laatste gaf een vreselijke aanblik. Goed dat een toeschouwster cool bleef en de wonde langdurig dichtkneep om het hevig bloeden te stelpen. Alles kwam goed maar het was de absolute anticlimax van een schraal 2020, waarin Yaxano hooguit tien koersen reed. Een week voor het noodlot toesloeg had Yaxano in Dentergem (26ste plaats op 99) zijn ‘beste’ resultaat geboekt.

Ga daarmee maar eens naast een vader die vanaf 2003 bijna zeven opeenvolgende keren de nationale zegekoning bij de eliten zonder contract werd. Stukadoor Guy maakte evenwel van koersen geen hoofdberoep. Yaxano droomt daar, zoals de meeste tieners die eraan beginnen, heimelijk wel van. Voor een volgende stap in die richting zit hij gebeiteld bij het Wielerteam Waasland dat met Kenny Desaever de ideale begeleider in huis haalde. Yaxano wil in oktober 2023 een plaatsje hebben afgedwongen in één van de betere teams u23.

De vergelijking tussen de vader en de zoon is niet aan de orde. Toch laat schalkse Yaxano geen enkele gelegenheid onbenut om zijn vader naar de kroon te steken. Aan de vooravond van het BK 2021 liet Yaxano weten dat hij naar Pamel kwam om beter te doen dan zijn vader, die in een BK nooit dichter was geëindigd dan vijfde (in Laarne 2007, toen Tony Bracke won). Yaxano moest evenwel bakzeil halen want hij bleef in het Pajottenland, mede door tegenslag, steken op 82ste plaats. Er komen evenwel nòg Belgische kampioenschappen, spreekt Yaxano zichzelf verse moed in.


Beter doen dan zijn papa inzake globale kwantiteit van overwinningen zal Yaxano al bij voorbaat niet meer lukken. Guy won zevenmaal als junior en 444 keer als elite zonder contract maar dat wordt een voetnoot indien Yaxano tot de beroepscategorie kan doordringen. 

Indien toch niet, kan hij andermaal à la papa zijn vaardige handen aanspreken en om dat op te lijsten volgt hij de richting schrijnwerkerij aan het GTI van Beveren-Waas.

Yaxano (een Friese naam) is dus helemaal een aardje naar zijn vaartje, dat 69 kg. verdeelt over 1,87 m, hetgeenneerkomt op een BMI van 19,89. In lengte moet er niet al te veel meer bijkomen, wel in gewicht en bovenal spiermassa, maar dat komt ongetwijfeld goed.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten