donderdag 17 februari 2022

 Xander SCHELDEMAN 

vooral in het buitenland op zijn best

 

Papa Peter koerste ook en van die periode herinnert hij zich vooral dat hij in 1996 als junior met Stijn Devolder en Andy Cappelle op het podium stond van het West-Vlaams kampioenschap. 

Peter runt nu een bloeiende fietsenzaak in Ardooie. 

Xander behoort ontegensprekelijk tot de besten van het bouwjaar 2006. Dat wordt niet zozeer uitgedrukt in een dozijn overwinningen uit vier (onvolledige) seizoenen maar door de kwaliteit van (letterlijk) grenoverschrijdende prestaties.




Bij de 12-jarigen schoot hij slechts 4” tekort voor het podium van het BK tijdrijden in Quaregnon. Een vierde plaats was een jaar later ook zijn deel in de massaspurt van het BK in Fernelmont, waar hij in de voormiddag zevende was geworden in de tijdrit.

Voor het tijdrijden haalt Xander de neus niet op, al bleef hij er in 2020 en 2021 verstoken van. In 2020 werd er, omwille van Covid-19, een PK noch een BK georganiseerd en als eerstejaarsnieuweling rateerde hij ze omwille van de geplande reis met zijn ouders naar Zuid-Frankrijk. 

Die passage werd niet in ledigheid doorgebracht. In het nabije Pontevès (Côte d’Azur) werd het Championnat Region Sud gehouden. Peter vroeg of Xander er hors concoursmocht aan deelnemen. Jà hoor en dat hebben de thuisrenners geweten in niet zomaar een koersje maar in een kanjer van 90 km. met 1000 hoogtemeters die Xander helemaal naar zijn pedalen zette én won! Op de Vlaamse Feestdag klauwde een Ardooise welp in Zuid-Frankrijk.

 

2021 werd dus een heerlijke kennismaking met de nieuwelingen. Hij won half juni al meteen de verlate openingskoers in Glabbeek vòòr Nio Vandevorst, tegen wie hij het anderhalve maand later moest afleggen in het BK in Pamel. Dat had anders kunnen aflopen indien Xander zich in de laatste ronde niet zo had uitgesloofd om het tempo te breken bij de achtervolgers die jacht maakten op zijn ontsnapte kompaan Aless De Bock. Die werd in de laatste hectometers helaas teruggepakt. Xander schakelde nog naar de eigen modus maar om ook alsnog Nio Vandevorst te passeren was de finish te dicht.

Dichter bij een driekleur kun je niet komen en dat stak toch een beetje. Xander kon er zich overheen zetten in de Vuelta al Bajo Aragón, waar hij vooral verbaasde in de koninginnenrit met een vierde plaats die de jongerentrui opleverde.

De West-Vlaanderen Tour lag hem minder maar was de ideale aanloop naar de Ardennenkoers in Couvin, waar hij the best of the rest was na het ijzersterke duo Cedric Keppens - Jasper Schoofs, ook in 2022 de maat der dingen van de tweedejaarsnieuwelingen zal zijn.

 

Xander had het bovenal voor buitenlandse escapades. Vooral de Course de la Paix werd een beklijvende ervaring. Hij werd er zevende in de koninginnenrit, kwam in het bezit van de jongerentrui, die hij in de afsluitende tijdrit op een gewone fiets uit handen moest geven.

Naar Tsjechië terugkeren maar de datum ligt dit jaar nogal moeilijk. 

 

Twee en een halve maand na Pontèves maakte Xander een tweede keer zijn opwachting in la douce France. In de Tour de la Pévèle serveerde men kasseien in plaats van hoogtemeters. Ook die spreken hem aan want als 12-jarige maakte hij er kennis mee in le mini Paris-Roubaix in 2018, waarin hij zevende werd. De smaak was dus raak en dat opnieuw in de Tour de la Pévèle, waarin hij na Sente Sentjens en Niel Meulemans derde werd.

 

Xander hield zich overwegend gedeisd tijdens de winter van 2021-2022. Het was van moeten want tijdens de turnles in het VTI van Torhout (waar hij de opleiding mechanica & elektriciteit volgt) liep hij een breukje op in de heup die hem zes weken vastzette en waarna hij vanaf nul moest heropbouwen. Dit was de minst slechte timingom zoiets voor te hebben. Zijn testen zijn intussen meer dan oké. Xander zal er van meetaf aan staan. Remember: zowel bij de 13-jarigen in Boortmeerbeek 2019 als vorig jaar in Glabbeek won hij de openingskoers. Hij wil zich evenwel vooral focussen op de mooiste koersen in binnen- én bovenal buitenland om zo kort mogelijk aan te sluiten bij het puikje met onder anderen Aless De BockMatthijs De Clercq, Wout HemeryckNolan Huysmans, Cedric Keppens, Jasper SchoofsThibaut Van Damme, Nio Vandevorst, Jarne Van Dyck, Matijs Van Strijthem, Louis Weyts, …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten