woensdag 9 februari 2022

Het reeds onderbezette veldrijden 

zal er nòg énger door worden!

 

Hans van KASTEREN 

I, ME & MYSELF

… de rest is: sauve qui peut


Vlaanderen heeft zijn miniconflict Oekraïne-Rusland. Inzet is geen groot vijandig gebied maar het godbetert ministaatje van de onderbezette lagelandensport veldrijden.

Aanstoker is ene Hans van Kasteren die het kennelijk niet kan hebben dat Jan Tormans en Patrick Lefevere de handen in mekaar slaan voor een nieuw veldritproject met Emiel Verstrynge en Joran Wyseure, de revelaties van afgelopen winter, die ondanks hun nationale respectievelijk mondiale kampioenentrui nog moeten bewijzen dat ze geen vluchtige passanten zoals meer anderen voor hen. Bij Quick-Step Alpha Vinyl hadden ze via een aangepast programma op de weg kunnen ontwikkelen tot veldrijders net onder het niveau van Thomas Pidcock, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel.

Herinner u maar wat Zdeněk Štybar bij Quick-Step te beurt viel nadat hij in 2011 van Telenet-Fidea overkwam. Zou dit de langverbeide wraakactie zijn van de slechte verliezer van Kasteren die zich een mini-Poetin waant? Dan zal dat zijn zwanenzang worden én de verdere afbladering van het al veelgeplaagde veldrijden.

Ach het veldrijden, die onderbezette lagelandensport die met véél goede wil (beloften inbegrepen) amper aan tien toppers en subtoppers komt, opgedeeld per team:

Pauwels Sauzen - Bingoal: Eli Iserbyt, Laurens Sweeck (einde contract) Michael Vanthourenhout;

Baloise Trek Lions: Toon Aerts, Thibau Nys, Lars van der Haar, David Haverdings komt erbij;

Tormans: Quinten Hermans, Corné van Kessel;

Alpecin-Fenix: Mathieu van der Poel;

Plus de ‘éénzaten Thomas Pidcock en Wout Van Aert.


Emiel Verstrynge en Joran Wyseure horen daar nog lang niet bij want in de uci-ranking van 2021-2022 staan ze 25ste respectievelijk 35ste, ze hebben dus nog een lange hobbelige weg af te leggen. Toch heeft van Kasteren hen als het ware ontvoerd en geplaatst bij Alpecin-Fenix, dat met Jente Michels, Niels Vandeputte, … al enkele wissels op de toekomst denkt te hebben. Aaron Dockx komt er als neo-belofte bij. Daar wordt drummen daar. Last minute: Toon Vandebosch komt over van Pauwels - Sauzen - Bingoal. Hoe meer zielen hoe meer vreugd?! Daar ben ik in deze nog niet zo zeker van!

Dat Emiel Verstrynge en Joran Wyseure in die mogelijke val trapten (welk contract voor hoelang?) zegt veel over hun geringe persoonlijkheid. Bij het project van Jan Tormans en Patrick Lefevere waren ze beland in een oase van het veldrijden, dat nu integendeel nòg enger wordt en dreigt te verzanden in drie blokken die weinig ruimte laten voor anderen.

Wat mij betreft moet het veldrijden zo individueel mogelijk bedreven worden met maximaal twee veldrijders per team zodat heersen en verdelen minder mogelijk wordt.

Two is a company but three is a crowd geldt zeker voor het veldrijden. Then what is four or even more? … zoals de partners in crime Roodhooft - van Kasteren het voor ogen hebben? In géén geval het welzijn van deze onderbezette sport, wel het profileren van hun zelfverklaard goddelijk persoontje. 

Vlaanderens miniconflict in deze rolverdeling: Van Kasteren lijkt mij Poetin, de renners zijn Oekraïne en het veldrijden is het machteloos toekijkende Westen. Hoe slecht zal dat aflopen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten