Niet op basis van Valencia maar van 2020 en 2021
Aleksandr VLASOV
een potentiële kandidaat voor de Tour
Aleksandr Vlasov: een man met een plan of beter: een man met wie Bora-Hansgrohe een plan heeft. Het haalde hem met een fel verbeterd contract weg bij Astana - Premier Tech, omdat het in hem een potentiële winnaar van de … Tour ziet. De stappen die de ranke Rus zette, zijn nogal geloof-waardig: 11de in de Vuelta 2020 (na ziek te moeten opgeven in de Giro) en vierde in de Giro 2021, wat hij in de Vuelta wilde maar niet kon herhalen. Toen hij in de voorlaatste rit zwaar viel, bekleedde hij al een verloren positie op vijf kwartier van Primož Roglič.
Zijn passage bij het Kazachse Astana verliep niet onverdeeld gunstig. Zijn overstap naar Bora-Hansgrohe was dan ook eerder een aangekondigde kroniek dan een absolute verrassing.
Opmerkelijk: toen hij in de openingsrit (te laat?) de achtervolging op de ontketende Remco Evenepoel inzette, viel op hoe scherp hij wel staat: hij verdeelt 68 kg. over 1,86 m, wat neerkomt op een BMI van 19,655. Wars van enig speklaagje zou hij zich beter onthouden van koersen in koude omstandigheden.
Deze Aleksandr Vlasov heeft als klassementsrenner alvast een mooie stijloefening uitgevoerd in de koninginnenrit van de Volta a la Comunitat Valenciana, waarin hij Remco Evenepoel van zijn sokkel stootte. Dit is evenwel niet meer dan een momentopname. Stel dat Remco (zoals meer anderen een koele minnaar van gravel) vandaag een Vlasovtje uit de kuiten schudt, dan nog had dat niet betekend dat hij over ruim zes maanden de Vuelta naar zijn pedalen zou zetten.
Aleksandr Vlasov is wel de ster van het moment die de komende maanden in de aanloop naar zijn debuut in de Tour een ambitieus programma af te werken krijgt: de UAE Tour, Paris-Nice, de Itzulia Basuqe Country, het Ardens tweeluik, de Tour de Romandie en het Critérium du Dauphiné.
Hij wordt dus niet langer ontzien in aantal koersdagen, in 2021 ook al niet: 72 koersdagen en daarin 11534 km. afgelegd.
Hij wordt tenslotte 26 jaar per 23 april, hetzij anderhalf jaar ouder dan Tadej Pogačar die de Tour al tweemaal won.
Aleksandr Vlasov was een latere roeping maar kwam niet uit de lucht gevallen. Jordi Warlop, Steff Cras, Jonas Castrique, Jacob Relaes en Emiel Planckaert zagen hem in 2014 de G.P. Général Patton (Lux.) winnen. Als belofte had Aleksandr meer tijd nodig maar toen hij in 2018 de Giro voor beloften won en vierde werd in de Tour de l’Avenir was hij waar hij wilde zijn. Het was een beetje verwonderlijk dat hij in 2019 nog deel uitmaakte van het procontinentale Gazprom-Rusvelo.
Uitstel bleek geen afstel want vanaf 2020 maakte hij deel uit van het felbelaagde Astana, waarvoor hij al meteen scoorde in de Tour de la Provence. Twee jaar later is daar onder meer Valencia bijgekomen en een geslaagde verkenning van de grote ronden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten