woensdag 2 februari 2022

Hij ontwikkelde traag maar gestaag

 

Santiago BUITRAGO

de zoveelste Colombiaan

 

Ook Maxim VAN GILS onderscheidde zich

 

Een geweldenaar kon je hem nog niet noemen en toch werd de 22-jarige Santiago Buitrago al meteen tot de kanshebbers gerekend voor de Saudi Tour, waarin hij de tweede rit met aankomst op de hoogte van Abu Rakah helemaal naar zijn pedalen zette na een mooi duel met de daags voordien bij een valpartij serieus geraakte Andrea Bagioli.

Santiago Buitrago is met de 1,5 jaar minder jonge Alejandro Osario één van de zeldzame Colombianen van Bahrain - Victorious. Hij werd aange-worven op basis van zijn Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc in 2019, waarin hij in de openingsrit 17 minuten verloor maar de vier volgende dagen steevast in de top 10 eindigde en alsnog oprukte naar de zesde eindplaats met 13’21” meer dan eindwinnaar Mauri Vansevenant.

Bij Bahrain - Victorious is Santiago inmiddels aan zijn derde campagne toe. Resultaten waren in 2020 en 2021 nog niet aan de orde, wel een uitvoerige kennismaking met enkele rittenkoersen (vooral de Vuelta 2020) van de World Tour, waarin hem een toekomst weggelegd is.

In de Saudi Tour werd hij in een piepjonge selectie een eerste keer als een troef uitgespeeld. Hij verzilverde het vertrouwen met een demarrage op de nijdige slotklim die hem de dagzege en de leiderstrui opleverde. Benieuwd of hij overmorgen kan bevestigen in de kroonrit naar Harrat Uwayrid.


Maxim VAN GILS als 18-jarige eerstejaarsbelofte tijdens het biljartvlakke BK in Stabroek.

Ook Maxim Van Gils onderscheidde zich met een vierde plaats. Het is inmiddels bijna vijf jaar geleden dat hij La Classique des Alpes met ruime voorsprong won van onder anderen Ilan Van Wilder (7de op 3’48”). In 2020 werd hij vooral derde in de Tour de Savoie Mont Blanc en vierde in de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia. Daarmee werd hij op zijn 20ste goed bevonden voor de beroepscategorie, waarin hij niet teleurstelde. In de World Tour 2021 reed hij de Volta a Catalunya, de Tour de Suisse en de Vuelta rimpelloos uit, in de Tour de Wallonie werd hij zevende.

Met 48 dagen en 7783 km. op de teller behoorde hij tot de vlijtigsten van het peloton 2021. Pas op de slotdag in Il Lombardia liet Maxim een DNF noteren. Net als bij Santiago Buitrago is het uitkijken hoe Maxim Van Gils het er overmorgen van afbrengt in de koninginnenrit. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten