maandag 14 februari 2022

Winnaar van de koninginnenrit in Oman

 

Jan HIRT is een duidelijke 

méérwaarde voor het expansieve 

Intermarché-Wanty-Gobert

 

Het ziet er sterk naar uit dat de Tsjech Jan Hirt op zijn 31ste zijn voornaamste succes zal behaald hebben met de koninginnenrit van de Tour of Oman. Hij werd (na de Deen Anton Charmig) ook al tweede in de derde rit en met een voorsprong van een volle minuut of iets meer op Fausto Masnada, Rui Costa, Elie Gesbert en Anton Charmig in de tussenstand kan ook de eindzege hem nog moeilijk ontsnappen. Het zou vijf jaar na de Österreich-Rundfahrt een minstens evenwaardige dubbelslag zijn.

Jan Hirt heeft als contractrenner een heel traject afgelegd als een goede helper die men graag in de ploeg heeft en dat waren opeenvolgend CCC, Astana en opnieuw CCC. Toen de Poolse schoenengigant er na 2020 mee ophield, was Intermarché-Wanty-Gobert er als de kippen bij om hem over te nemen.

Als tiener beloofde hij meer dan hij er totnogtoe van bakte. Zo won hij als junior in 2008 (vòòr Sonny Colbrelli) de slotrit der Tour du Pays de Vaud (Zwits.) en in 2099 (vòòr Michael Valgren en Guillaume Van Keirsbulck) de Général Patton (Lux.). Als belofte bevestigde hij pas als laatstejaars in 2013 toen hij deel uitmaakte van het Leopard-Trek Development Team en het jaar daarop van Etixx, de satellietploeg van Quick Step maar vanaf 2015 reed hij voor CCC.

Jan Hirt is geen topper noch een subtopper maar een oerdegelijke coureur die zijn acht grote ronden (4 Giri, 1 Tour en 3 Vuelta’s) rimpelloos uitreed en in de eerste uit dat rijtje zelfs 12de werd in de Giro van 2017. In die van 2019 kwam hij op de 16de dag dicht bij een dagzege in Ponte di Legno, waar zijn medevluchter Giulio Ciccone hem evenwel te vlug af was.

Winnen was zijn regel niet, al won hij in 2014 ook een ritje in de ronde van zijn land. Toch mag je iemand als hij kennelijk nooit helemaal uitsluiten van een succes(sen) die hij voor zijn team aan het behalen is na eerder Biniam Ghirmay en Alexander Kristoff.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten