woensdag 16 februari 2022

Toon AERTS in extreem 

nauwe schoentjes

 

Ach Toon Aerts … Indien er één sporter was van wie je niet verwacht had dat dit hem ooit zou overkomen, dan was hij dat toch zeker?!

En toch ontving Toon een brief van de UCI waarin hem wordt gemeld dat er een afwijkend resultaat werd gevonden in het urinestaal dat werd afge-nomen bij een controle buiten competitie bij hem thuis op 19 januari.

Toon AERTS tijdens de Sint-Elooiprijs 2021 in Ruddervoorde (Foto Gino COGHE)

Het betreft een medicijn tegen … borstkanker, specifiek bedoeld voor vrouwen die de menopauze voorbij zijn. Toon schreeuwt als een volleerde negationist zijn onschuld uit en vraagt zich luidop af hoe het hem onbekende product Letrozole Metabolite in zijn lichaam is beland. 
Als hij het niet weet, wie dan wel?! Hij heeft het zelf over “in zijn lichaam beland” en dat is de essentie die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid door het B-staal eerlang zal bevestigd worden. 

Het tijdstip, elf dagen voor het WK, maakt het vergrijp nog verdachter. Letrozole Metabolite staat op de verboden lijst en dus moet je volgens een insider “een grote dommerik zijn om het te gebruiken: het is immers 14 dagen opspoorbaar in de urine en de gebruiker is zo positief als wat”.

Zou een verstandige kerel als Toon Aerts zich daaraan gewaagd hebben? Zijn uitslagen in de periode rond 19 januari: teleurstellend 7de in het BK in Middelkerke, de volgende weekends 2de in Flamanville (Fr.) en in Hamme (’s anderendaags 5de in Hoogerheide). Hij leek in twijfelachtige vorm voor het WK in Fayatteville, waar hij het voor de 5de plaats moest afleggen tegen godbetert Clément Venturini terwijl ook Jens Adams, Laurens Sweeck, Kevin Kuhn, Daan Soete,… in zijn kielzog eindigden.

Je kunt dus niet bepaald beweren dat Letrozole Metabolite hem de vlam in de pijp heeft bezorgd maar of dat hem vrijpleit? Néén!

Letrozole Metabolite blijkt trouwens een vaker aangewend verboden middel, dat geregeld opduikt in de bodybuilding als een medicijn dat de aanmaak van vrouwelijk hormoon onderdrukt en door anabole mannen ingenomen wordt om de aangroei van … borsten in te dijken. Een atleet kan er baat bij hebben wanneer zijn hormonenspiegel ontregeld is door een te laag testosteron, dat Letrozole Metabolite zou stimuleren.

In een poging om Toon Aerts’ onschuld te bewijzen wordt er gerefereerd naar de mogelijkheid van verontreinigde voedingssupplementen, wat dan door de verdachte zelf zou moeten aangetoond worden. Vraag is hoe hij dat zou kunnen? En op basis van zijn onberispelijkheid als persoon kan men het niet zomaar door de vingers zien

De 28-jarige Toon Aerts was dé meest constante veldrijder van de jongste vijf winters, dat wordt het best in kaart gebracht door de vigerende uci-ranking: in die van het lopende seizoen staat Toon tweede op respectabele puntenafstand van Eli Iserbyt, in de ranking van 2020-2021 was hij de primus inter pares, in die van 2019-2020 tweede (na Mathieu van der Poel), in die van 2017-2018 en van 2018-2019 derde. 

Is de case-Aerts een overwinning of een nederlaag voor het veldrijden? Volgens mij een (Pyrrus)overwinning omdat de sportieve spankracht erdoor wordt gevrijwaard en een krachtig ontmoedigend signaal voor de renners die in doping een middel zien om hun slaagkansen te verhogen. Het versterkt ook het geloof (of is het de illusie?) dat het wielrennen meer dan ooit zuiver op de graat is. Niet 100% maar alvast veel minder onzuiver dan weleer. Het is zoals in het verkeer: de chauffeurs rijden nu veel minder snel en veel minder onder invloed maar ab-so-luut zal het nooit zijn.

Indien het B-staal het A-staal bevestigt, dan zit Toon Aerts’ carrière er helaas zo goed als zeker op. Ik vind die sanctionering (te) zwaar en (te) langdurig met vrijwel geen enkel uitzicht op een herkansing. Indien een moordenaar een tweede kans verdient, waarom kan dat ook niet voor een frauderende sporter? Ik zou het zelfs zo vèr durven dat die zware sanctie voorwaardelijk is gedurende vijf jaar en dat hij tijdens die periode bij elke medische controle in zijn wedstrijden d’office is aangeduid om te plassen en dat hij ook buiten competitie frequenter gecontroleerd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten