maandag 28 februari 2022

En het beste moet nog komen ... 

Was februari 2022 de mooiste (prille) koersmaand ooit?

 

 

Wat een prachtmaand is februari 2022 op koersgebied geweest met een pleiade van mooie wedstrijden en een bloemlezing van winnaars met status. Ik herinner mij zelfs geen enkele koersdag met slecht weer, dat kan de komende weken en maanden enkel maar minder worden.

Het is een beetje gênant dat wij dit weekend zo intens van de koers genoten terwijl op zowat 2300 km. van ons vele duizenden mensen langdurig in de diepste ellende werden gedompeld. 

Niet van de koers genieten zou er niets aan veranderd hebben maar het is goed om er meer dan even bij te verwijlen en nòg béter dat zowel Wout Van Aert en Fabio Jakobsen voor een toegejuichte wake up call zorgden. 

De sprankelende koersfeiten dan … Het begon al op de openingsdag van de sprokkelmaand met de Saudi Tour, die de 22-jarige Kempenaar Maxim Van Gils (ondanks een nogal zware val) naar zijn pedalen zette. Thomas Benjamin (een viervoudige wereldkampioen op de baan) volgde in Bessèges, Aleksandr Vlasov in Valencia, Nairo Quintana in de Tour de la Provence en in de Tour des Alpes-Maritimes & du Var, Remco Evenepoel in de Algarve, Wout Poels in de Ruta del Sol, Tadej Pogačar in de UAE Tour, Alejandro Valverde in de (nieuwkomer) O Gran Camiño, Brandon McNulty in de Ardèche Classic en Jonas Vingegaard in de Drôme Classic behoren één voor één tot de absolute bovenlaag van het huidige wielrennen. 

Zeggen dat het seizoen eigenlijk pas dit weekend echt begin Vlaanderen is ongepast chauvinistisch. De Omloop en Kuurne zijn part of the deal, niets meer / niets minder. 

Opmerkelijk ook dat niet al te veel youngsters uit de verf kwamen. Enkel Remco Evenepoel, Tadej Pogačar én Maxim Van Gils profileerden zich met meerdere overwinningen. 

Inzake overwinningen niets nieuws onder de zon lijkt het: België -> Vlaanderen (13) en Quick.Step - Alpha Vinyl (11) voeren de respectieve zegestanden aan.

Niet te veronachtzamen ook de onmiskenbare heropstanding van Lotto-Soudal die door het Vlaamse openingsweekend niet kan ontkend worden. Ze tellen na de kortste maand van het jaar al zeven overwinningen, hetzij ruim de helft van het hele seizoen 2021.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten