woensdag 23 februari 2022

Weinig kalenderverschillen met 50 jaar geleden 

 

De almaar interessantere UCI-kalender dankzij een rijker 

middenveld van deelnemers

 

 

De UAE Tour, die door Tadej Pogačar daarnet op Jebel Jais wellicht in de beslissende plooi werd gelegd, is de eerste manche (2.WT3) van de World Tour 2022. 

Deze zit geprangd tussen drie rittenkoersen (Algarve, Ruta del Sol en Tour des Alpes-Maritimes et du Var), die vorig weekend eindigden, en het overgepimpte Vlaamse openingsweekeinde.

De Omloop is de tweede manche (1.WT3) van de World Tour. Kuurne is een manche van de 1.ProSeries, een genoegen dat het deelt met twee Franse equivalenten (de Ardèche Classic op zaterdag en de Drôme Classic op zondag), waarin Cian Uijtdebroeks zijn opwachting maakt.

Toch is één en ander nog klein bier in vergelijking met wat er in maart geserveerd wordt. La bella Italia ontwaakt op woensdag 2 maart met de ook al 59ste Trofeo Laigueglia, ook een manche van de 1.ProSeries. Drie dagen later is er de Strade Bianche (1.WT3) en aansluitend Tirreno-Adriatico (2.WT1) annex Milano-Sanremo (1.WT1). Ziedaar het Italiaanse blok, waarvan Paris-Nice (2.WT1) geïsoleerd staat maar pal overeind blijft en qua bezetting zeker niet moet onderdoen voor de Italiaanse Tweezeeënkoers, integendeel! 

Het deelnemersveld wordt aangevoerd door Jumbo-Visma dat Primož Roglič en Wout Van Aert, de nummers twee en drie ‘van de wereld’ inzet. Ook onder anderen João Almeida, Stefan Bissegger, Sonny Colbrelli, Filippo Ganna, David Gaudu, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Stefan Küng, Bauke Mollema, Jasper Philipsen, Nairo Quintana, Peter Sagan, Maximilian Schachmann (dubbele titelverdediger), Matteo Trentin, Aleksandr Vlasov, … kiezen voor ‘de koers naar de zon’.

De numero uno, Tadej Pogačar, opteert voor het Italiaanse luik en komt aansluitend naar Vlaanderen, wat hem siert want dat heeft hij niet nodig.

In de koerszwangere eerste lentemaand zijn er ook nog de Volta a Catalunya, Brugge - De Panne, de E3 Harelbeke, Gent(lees: Ieper)-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen - Waregem.

De kalender verschilt amper verschil met die van 50 jaar geleden, maar de veel ruimere bezetting (gerecruteerd uit 532 renners uit 45 landen en 18 World Tour Teams) maakt àl deze koersen oneindig interessanter als toen wanneer het wegwielrennen (en bovenal de klassiekers) een zaak was van enkele traditionele landen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten