dinsdag 15 februari 2022

Clásica Jaén Paraiso Interior

 

Alexey LUTSENKO kijkt

verder dan de Spaanse Strade

 

Twee dagen vòòr de start van de Ruta del Sol was er met de Clásica Jaén Paraiso Interior een nieuwe speicale koers van een bijzonder zwaar kaliber met meer dan 3000 hoogtemeters en bijna veertig kilometer op gravel. Ongeveer dezelfde plot als over drie weken de Strade Bianche annex Tirreno-Adriatico ook over nagenoeg dezelfde afstand.

Daar kan niets op tegen zijn want wie er niet voor te vinden is moet er maar wegblijven. De finale wentelt rond de terminus in Úbeda met een finish bergop na een klim van zes kilometer grotendeels over gravel die tijdens de laatste 70 kilometer drie keer wordt aangesneden na onderweg nog een andere behoorlijk hellende gravelstrook van 5,5 kilometer.

En de eerste winnaar is Alexey Lutsenko (Astana) die nochtans geen fraai verleden heeft in de Strade Bianche: 61ste in 2014, 54ste in 2015, 26ste in 2018, 7de in 2019, opgave in 2020. Dat zal hij dit jaar niet kunnen rechtzetten want hij is weerhouden voor Paris-Nice.

Ook voor Alexey Lutsenko maakt die ene zwaluw zijn lente niet. Het voorjaar van 2021 was helemaal ondergeschikt aan de Tour. Zelfs de Amstel en het Waalse tweeluik waren geen issue. Hij stond er wel vanaf juni met een dagzege en de tweede eindplaats (na Rochie Porte) in het Critérium du Dauphiné maar in de Tour bleef hij een beetje teleurgesteld steken op de zevende plaats. Dus schakelt hij allicht terug naar zijn vorige aanpak van beter tien vogels in de hand (de andere koersen) dan één (het klassement van de Tour) in de lucht

Aldus rijdt hij, behalve Paris-Roubaix, het hele voorjaar vanaf de Omloop, waarna als gebruikelijk het Critérium du Dauphiné en de Tour. Miguel Angel Lopez en Vincenzo Nibali zijn van Bahrain-Merida naar Astana teruggekeerd en vraag is hoe dat schikt naast Andrey Lutsenko, die op weg naar zijn 30ste allicht niet meer aanzien wordt als een potentiële kandidaat voor het eindpodium. Dagzeges worden de ambitie die Lutsenko al in 2020 waarmaakte op de Mont Aigoual. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten