vrijdag 4 februari 2022

Maxim VAN GILS

wàt een prestatie!

 

Maxim Van Gils was al op de afspraak in de eerste zware rit op de tweede dag, waarbij ik nog niet eens wist dat hij onderweg zwaar gevallen was. 

Dat was hem ook aan te zien (behoorlijk ingepakt aan de linkerzijde) toen hij in de koninginnenrit van vandaag een groot nummer opzette die hem niet enkel dagzege maar met een aan zekerheid grenzende waarschijn-lijkheid ook de eindoverwinning zal opleveren.




Deze koninginnenrit met overmatig steile hoogtemeters kreeg zowaar een Vlaams voorspel. Er werden waaiers getrokken en 16 vluchters konden zich, in een regie van Tim Declercq en Bert Van Lerberghe, ruim afzonderen. Santiago Buitrago, de leider in de tussenstand, ontbrak. Andrea Bagioli was wel mee en het pla was om hem aan een dubbelslag te helpen. Dat was dus zonder de waard - Maxim Van Gils gerekend die de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl op de moordende slotklim met stroken tot 22% overmeesterde. Verbazend was ook de knalprestatie die Tim Declercq op dat non-traject neerzette met een derde plaats in de daguitslag en een vierde in de tussenstand voor gevolg. Zou Tim ooit in een betere conditie verkeerd hebben? Als dat maar niet té vroeg is ...

Maxim Van Gils (°25 november 1999) komt niet uit de lucht gevallen maar uit het mooie Brasschaat. Hij won bijna vijf jaar geleden de La Classique des Alpes (Fr.) met ruime voorsprong van onder anderen Ilan Van Wilder (7de op 3’48”). In 2020 werd Maxim vooral derde in de Tour de Savoie Mont Blanc en vierde in de Giro della Regione Friuli Venezia Giulia. 

Daarmee werd hij al op zijn 20ste goed bevonden voor de beroepscategorie, waarin hij niet teleurstelde. In de World Tour 2021 reed hij de Volta a Catalunya, de Tour de Suisse en bovenal de Vuelta probleemloos uit, in de Tour de Wallonie werd hij zevende.

Met 48 dagen en 7783 km. op de teller behoort hij tot de vlijtigsten van het peloton 2021 en pas op de slotdag in Il Lombardia liet hij een DNF noteren. 

Van Gils' waarschijnlijke eindzege in de 5de Suadi Tour zou het zegecijfer van Lotto-Soudal op vijf brengen en dat één na al de helft van het dozijn dat in het volledige seizoen 2021 behaald werd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten