zaterdag 5 februari 2022

Komt het met Egan BERNAL beter goed dan met Chris FROOME?


Egan Bernal knalde op maandag 24 januari op training in de buurt van Bogota vol op een stilstaande autobus. Hij werd opgeraapt met een rist breuken: elf ribben, een dijbeen, een knieschijf, twee borstwervels, een halswervel, een scafoïd en een duim. Daarenboven waren de beide longen geperforeerd.

Er kwamen meerdere operaties aan te pas om hem weer levensvatbaar te maken. Vooral de cervicale wervelkolom baarde zorgen maar die konden ze stabiliseren “met uitstekende klinische resultaten, zonder complicaties”.

Het is nog wat voortvarend maar hij zou na ruim verloop van tijd ook weer koersvatbaar (kunnen) zijn. Indien dat nog dit jaar zou zijn dan mag men van een heus mirakel gewag maken.

Wat 24 januari 2022 voor Egan Bernal was, dat was 12 juni 2019 voor Chris Froome. Tijdens de verkenning van de individuele tijdrit in Roanne van het Critérium du Dauphiné werd hij door een windstoot op zijn vol wiel uit evenwicht gebracht en tegen een muur gesmakt. Froome brak de rechterelleboog, het rechterdijbeen en enkele ribben.

Pas op 23 februari 2020 was Froome in de UAE Tour aan een schuchter heroptreden toe dat hij volbracht zoals de meeste andere wedstrijden waarin hij aanzette, onder meer de Vuelta 2020 en de Tour 2021 maar wel op respectabele afstand van de collega’s waarmee hij op zijn beste dagen doldeUitrijden was zijn hoogste goed

Eigenlijk mag je met weinig voorbehoud stellen dat het met Froome niet meer goed zal komen want ook in dit prille seizoen kreeg hij al meteen te maken met een opspelende knie (peesblad), die zijn deelname aan de Tour du Rwanda (20-27 februari) skipte.

Voor Egan Bernal (°13 januari 1997) zullen de jaren alvast minder doorwegen maar zijn averij lijkt nòg zwaarder dan die van de 11,5 jaar oudere Chris Froome.

De Colombiaan boft dat hij, ondanks zijn jonge leeftijd, al binnen is dankzij een triomf in de Tour van 2019 en de Giro van 2021. Voor Chris Froome moest het op zijn 25ste in 2010 dan nog allemaal beginnen.

Poor Israël - Premier Tech, denk je dan, omdat het naar verluidt vorig en dit seizoen telkens zo’n vijf miljoen euro salaris aan Froome zou moeten afdokken. Er is evenwel ook het extrasportieve kant aan zo’n monster-contract. Froome is een merk, wiens acte de présence allerhande opportuniteiten biedt die hij na zijn actieve carrière wel eens zou kunnen voortzetten in een andere functie, vandaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten