dinsdag 8 februari 2022

Giel DE NUL en Matthias BOGAERT 

willen mekaar béter maken


Niet topfavoriet Matthias Bogaert maar Giel De Nul is de kampioen van België omnium der aspiranten van het bouwjaar 2008, een herhaling van 30 november 2019 toen Giel de Vlaamse titel bij de 12-jarigen veroverde. Matthias revancheerde zich twee maanden later met de Belgische titel en de eindzege in de AVS-RTV Cup.

Giel op de Blaarmeersen (Foto Jean KNOP)

Giels Belgische titel van afgelopen weekend was geen aangekondigde kroniek, temeer hij vòòr Nieuwjaar in de Blaarmeersen geen partij was geweest voor Matthias. De jaarwende bracht de kentering. Toch was dit BK omnium geen evidentie voor Giel, die in het eerste onderdeel, de scratch, bleef steken op de vijfde plaats na Storm Van den Eynde (de kampioen tijdrijden), Cedric Van Gijsel, Cas Jacobs en Matthias Bogaert. De temporonden verliepen veel beter, tweede na Bogaert, die wel een plaats verder uitliep. Giel wist dus waarvoor hij stond in de afsluitende puntenkoers: Matthias ruim overtreffen! Met nog drie sprinten voor de boeg telden beiden 82 punten. In de zesde sprint nam Matthias extra voorsprong en hij zag graag gebeuren dat Cedric Van Gijsel, Bas Vandenbulcke en Robbe Van Canneyt wegreden en gewonnen spel leken te hebben. Dat was evenwel zonder de waard - De Nul gerekend die met een fenomenale flits in de twee slotronden voorbij iedereen ijlde en zich de tien punten van de eindsprint toeëigende en in dezelfde move de Belgische omniumtitel. Leuk zal anders geweest zijn voor Matthias Bogaert maar het is mooi om te weten hoe ze mekaar respecteren en vlotjes door dezelfde deuren kunnen zonder mekaars drempel plat te lopen. Dit is ook de enige juiste manier om mekaar beter te maken. 

Matthias en Giel zijn met onder anderen Kyano Cottignies en Mauro Keppens (die helaas ontbraken in de Blaarmeersen) zijn dé coryfeeën van het bouwjaar 2008 die ook in 2022 nog geregeld met mekaar te zullen hebben en dat zo aangenaam mogelijk willen houden.

Giel is een allrounder op de fiets want hij onderscheidt zich eveneens in de BMX en nipte ook al van het veldrijden. Bovenal is hij een uitmuntende student sportwetenschappen OLVP in Sint-Niklaas.

Giel tijdens het BK tijdrijden in Hoogstraten 2021.

De weg vormt de hoofdmoot waarvan Giel zich totnogtoe gedoseerd bediende. Als 12-jarige behaalde hij in Kumtich en in Tongeren mooie overwinningen. Hij sloot 2020 af met een knappe vierde plaats in het BK tijdrijden. 

Als 13-jarige bleef het bij één enkele zege, de afsluitende manche van de Antwerp Tour in Rijkevorsel. En in het BK tijdrijden werd hij pas elfde, net vòòr Matthias Bogaert. Het traject met lange rechte stukken wars van techniciteit en hoogtemeters lag geen van beiden en voor Giel bevestigde zich dat in het wegkampioenschap waarin hij 26ste werd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten