zaterdag 4 januari 2020

BK-aspiranten gerèd,
die van het tijdrijden jeugd 
en de weg eliten zonder contract 
& beloften helaas nog niet

Het kampioenschap van België voor aspiranten vindt, net als in 2016, doorgang in Liedekerke en wel op zondag 16 augustus.
De inrichtende wielerclub vzw De Liedekerkse Pijl kan terzake op een berg ervaring terugvallen: vanaf 1971 organiseerden ze de gelijknamige “Liedekerkse Pijl” en zijn dus in 2020 aan hun Gouden Editie toe. Bij die gelegenheid wilden ze opnieuw iets speciaal doen en hoe konden zij dat beter dan met de organisatie van het BK aspiranten, dat in 2016 een enorm succes kende met een triomf voor de 14-jarige Luca Van Hout (na een sterk nummer!), de 13-jarige Noah Detalle en de 12-jarige Yoran Van Gucht. Noah en Yoran hadden ’s voormiddags ook al het BK tijdrijden gewonnen. De tijdrit van de 14-jarigen werd op 1 mei in Borlo gewonnen door Dante Coremans.
vzw De Liedekerkse Pijl, de opvolger van de vzw “Sport & Vermaak” kende nog meer bestaanshoogtepunten: het profkampioenschap van Brabant in 1990 (Dirk De Wolf) en in 1993 (Jean-Marie Wampers) maar bovenal dat van België in 1994, gewonnen door Wilfried Nelissen, nadat Michel Vanhaecke (de beste man in koers) door zijn Lotto-kompanen lelijk in de zak werd gezet.
In 2006 was er het BK voor junioren (Ward Vandekerckhove, die niet veel later à la Zico Waeytens nu voor de bokssport koos) en voor vrouwen (Veronique Belleter). In 2018 waren de jongens (Cian Uijtdebroeks en Siebe Deweirdt & meisjes (Marith Vanhove) nieuwelingen aan de beurt.
In 2007, 2011 en 2018 organiseerde de Liedekerkse Pijl een rit in de Ronde van Vlaams-Brabant. Van 2012 tot en met 2015 betrof het een manche voor Beker van België voor eliten & beloften. De vzw Liedekerkse Pijl verwierf keer op keer een pluim op de evaluatiedocumenten (inzake veiligheid voor deelnemers, volgers en toeschouwers / gestroomlijnd verloop) van Belgian Cycling. 

Tot daar het goede nieuws. Een ander paar mouwen zijn de Belgische kampioenschappen tijdrijden bij de jeugd (voorzien op vrijdag 1 mei) en het wegkampioenschap voor eliten respectievelijk beloften (voorzien op zondag 23 augustus). De tijd dringt. Het zal toch geen waar zijn dat deze titelracen in het gedrang zijn. Om dat te anticiperen kan men voor de officiële kandidaatstelling voor de organisatie van een BK kan opgevraagd worden bij Nathalie Clauwaert, coördinatrice Belgische kampioenschappen (nathalie.clauwaert@belgiancycling.be).
Geïnteresseerden kunnen zich eveneens kandidaat stellen via e-mail (info@belgiancycling.be) of per post, Belgian Cycling - t.a.v. bondsvoorzitter Tom Van Damme, Rue de Bruxelles 482 te 1480 Tubize.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten