donderdag 16 januari 2020

Westhoek roert zich
voor het jeugdwielrennen

Zeven wielerfanaten uit de Westhoek hebben zich gegroepeerd onder de noemer ertevoedekoers”, voor de anderstaligen “hart voor de koers”. Bedoeling is om in hun regio verdwenen koersen te rehabiliteren en er enkele andere aan toe te voegen.
Instuif wordt de traditionele openingskoers voor junioren in Vlamertinge op  1 maart, exact vier maanden later gevolgd door de tweeslager voor nieuwelingen en junioren in Dikkebus op woensdag 1 juli. Vlamertinge was niet meer voorzien in 2020 en Dikkebus was al in 2019 verdwenen van de kalender. 
Bovenal organiseert ertevoedekoers” een nationale tijdrit in Poperinge op zaterdag 25 april, voor alle jeugdcategorieën (jongens én meisjes) exact een week voor het BK (voor zover die doorgaat, wat op dit moment nog niet vaststaat). Poperinge sluit daarmee aan bij bestaande nationale tijdritten in Montenaken (27 mei) en in Waregem (6 september). Poperinge heeft wel wat pech dat op diezelfde zaterdag in Harelbeke de E3 voor junioren geprogrammeerd staat.
Indien alles naar expansieve wens verloopt wil deze stichting in de nabije toekomst ook een klimkoers in het leven roepen in het mooi golvende Heuvelland, waarmee het zou aansluiten bij Herbeumont (dit jaar op 4 augustus) en bij Vresse-sur-Semois (13 augustus). De Heuvellandse hoogtemeters zouden daarmee een mooie aanvulling bieden op de Waalse. De Vlaamse Ardennen kunnen dit plaatje compleet maken. Kunnen de inrichters van de na 2020 abdicerende Ster daar geen minder slopend alternatief in vinden?

ertevoedekoers” mikt alvast op perfect georganiseerde koersen als een meerwaarde voor de almaar meer slankere jeugdkalender. 
Onderstaand zevental heeft daar veel voor over:
Freddy Deberdt, “koerszot”, ex-ploegleider Wielerteam Ieper en 10 jaar sportverantwoordelijke bij “Bergdal” Reningelst;
Geert Thoré. vader van Rune en lid van “Bergdal” Reningelst;
Sylviane Desodt, lid van “Bergdal” Reningelst en medeorganisator Menen-Kemmel-Menen;
Ivo Lins, ploegleider junioren van S.V. Deerlijk Gaverzicht - Be Okay;
Koen Dewulf, vader van contractrenner Stan en van junior Gust;
Filip Denys, “koerszot” en uitbater van café “de Gouden Brander” in Vlamertinge 
Danny Suffis, jarenlang organisator van de nieuwelingen- en juniorenkoers begin juli en uitbater café “Kobbetje” in Dikkebus.

La Philippe Gilbert 
wordt een twéédaagse

Los van het bovenstaande vernam ik dat La Philippe Gilbert in Remouchamps een twéédaagse wordt op zaterdag 3 en zondag 4 oktober.
Een beetje vijgen na het WK, dat - wat betreft de junioren - op maandag 21 (individuele tijdrit) en op zaterdag 26 september (wegrit) geprogrammeerd staat. Daarmee kunnen de internationale 17- en 18 jarigen zich uitleven in vier in plaats van drie 2.1 - koersen: 
De Sint-Martinusprijs van Kontich (3-6 juli), Aubel-Stavelot-Thimister (7-9 augustus) en de “Keizer” van Pittem/Koksijde (19-20 september
Naast twee 2.13 – koersen: de Ster van Zuid-Limburg (paasweekend 10-13 april) en de ultieme (?) Ster van de Vlaamse Ardennen (sinksenweekend 30 mei – 1 juni).

1 opmerking: