dinsdag 7 januari 2020

Circus - Wanty Gobert 
nièt in de Tour 2020

Jammer maar helaas: Wanty Gobert, bij wie Circus zich inmiddels heeft aangesloten, zal geen vierde keer op een rij mogen deelnemen aan de Tour de France, de Heilige (én Geilige) Graal van het wielrennen.

Het is eerder een aangekondigde kroniek dan een totale verrassing. Guillaume Martin, de vooruitgeschoven klassementsrenner, werd de voorbije jaren opeenvolgend 23ste, 21ste en 12de maar stapte tijdens het tussenseizoen over naar Cofidis. Er was weliswaar ook Xandro Meurisse die in 2019 een opmerkelijk debuut maakte en zonder pech als beste Belg nòg beduidend dichter zou geëindigd zijn dan de 21ste eindplaats. Kennelijk woog dat niet op tegen de kandidatuur van Arkéa-Samsic, B&B Hotels-Vital Concept en Total Direct Energie. Toch is Arkéa-Samsic de enige van de drie die met vooral Warren Barguil en bovenal Nairo Quintana meer te bieden heeft dan Circus - Wanty Gobert.

Teammanager Jean-François Bourlart is teleurgesteld maar niet verbitterd. Dat Hilaire Van der Schueren en zijn discipelen er de voorbije drie jaren had het te danken aan het winnen van de ranking van procontinentale teams. Het deed ook zijn stinkende best om er uit te halen wat erin zat. Circus - Wanty Gobert stond eind 2019 tweede met 64 punten minder dan Total Direct Energie. en dat zou alsnog volstaan hebben indien Cofidis het aantal Pro Tour Teams niet op negentien had gebracht.
De objectiviteit gebiedt evenwel te zeggen dat Circus - Wanty Gobert er met zijn effectief 2020 weinig te zoeken had. En wanneer je beziet dat zelfs Alpecin-Felix met de metronoom Mathieu van der Poel bijna zeker zal geweigerd worden in de Vuelta, dan kun je het nog beter plaatsen.

Handelen is de beste remedie door ernaar te streven om opnieuw de beste te zijn in de ranking van Pro Continentale Teams. De late aanwerving van Jan Bakelants kan daar toe bijdragen. Ook het verwerven van een wildcard voor Paris-Nice, de Volta a Catalunya en het Critérium du Dauphiné, waarin een pak uci-punten te verdienen zijn, kan daartoe bijdragen, al zal tijdens het Critérium du Dauphiné het opstekend aroma van de Tour enorm frustrerend zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten