maandag 13 januari 2020

Laurens SWEECK ook 
een behoorlijke wegrenner


Van de Belgische titel van Laurens Sweeck valt weinig af te dwingen. Hij had de omstandigheden inderdaad aan zijn kant, maar nièt van meet af aan. Tijdens de ijlende start schoot hij uit zijn klikpedaal en leek hij het voornaamste slachtoffer te zullen worden van de blitzstart van Toon Aerts. Nadat die ongedaan werd gemaakt kon Laurens het laken naar zijn kant trekken. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout hadden hem voor kunnen zijn maar konden (of mochten) dat niet. Laurens deed het wel en hoé?! Hij soleerde vijf van de zeven ronden en werd niet meer in verlegenheid gebracht zodat hij de tijd kon nemen om zijn titel en trui op te dragen aan zijn grootvader Alfons, die ook koerste en op 13 december overleed.

Laurens SWEECK als junior tijdens de proloog van de Sint-Martinusprijs van Kontich in 2012.
Laurens Sweeck is inzake Belgische titels niet aan zijn proefstuk toe. Hij veroverde de driekleur reeds als nieuweling in 2009, als junior in 2011, als belofte in 2013 en in 2015 en nu dus alle contractrenner na tweede plaatsen (na Wout Van Aert) in 2016 en in 2018 en derde in 2017. In Tabor 2015 werd hij (na Michael Vanthourenhout) vice-wereldkampioen bij de beloften. Als contractrenner parkeerde hij viermaal tussen de vijfde en de achtste plaats. In de Europese kampioenschappen schoof hij dichter aan: tweede (na Wout Van Aert) bij de beloften in 2014, derde bij de contractrenners in 2018 en 2019.

Laurens Sweeck was ook een getalenteerd wegrenner. Bij de 12-jarige aspiranten won hij op 1 mei 2006 in Limelette zowaar zijn allereerste koers. Zijn volgende overwinning liet ruim drie jaar op zich wachten: de proloog van de vijfdaagse Lotto - Ridley Tour voor nieuwelingen. Als junior maakte hij de volledige switch naar het veldrijden zodat hij nog enkel tijdens de hoogzomer op de weg reed met de Tour de Namur was zijn favoriete koers: hij won er de slotrit in 2015, de tijdrit annex eindzege in 2016, twee dagzeges in 2017 (en na de Canadees William Elliott) tweede in het klassement. Toch is gisteren meer dan ooit gebleken dat voluit opteren voor het veldrijden de juiste keuze was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten