zondag 12 januari 2020

Thibau NYS consolideert,
Lennert Belmans en Emiel 
Verstrynge meer dan eervol

Thibau Nys is ook als tweedejaarsjunior kampioen van België geworden. Wereldnieuws is het niet want niets minder werd verwacht van de regérende Europese kampioen, die vijftien van zijn vorige achttien crossen had gewonnen en bovenal soeverein en onoverwonnen leidt in de Wereldbeker.

Foto Gino COGHE
De "zoon van God", he did it again, een kwarteeuw na zijn papa nog wel, maar vanzelfsprekend is het nòòit want hij kon enkel maar verliezen en elke veldrit moet gereden worden. Of zoals bondscoach Sven Vanthourenhout het perfect verwoordde: winnen is gemakkelijker als het mag dan wanneer moét! Vraag het maar aan Ivan Messelis, die op 9 november 1975 als torenhoge favoriet (had al zijn voorafgaande crossen sec gewonnen) naar het kampioenschap van België voor junioren in Lommel afreisde. Die dag kon ook hij enkel maar verliezen en het gebeurde nog ook. Hij werd er de zegepas afgesneden door de buiten het Tiense nog onbekende Roland Liboton, van wie Ivan niet was kunnen wegrijden en door wie hij in de spurt van de stervende zwanen geklopt werd. Roland schrok zich een hoedje en dat schokeffect lanceerde zijn illustere carrière.

Lennert Belmans, de vijfde van het vorige BK, was na smaakmaker een bewonderenswaardige aanklamper die Thibau Nys maar net niet in verlegenheid bracht en het verschil op vijftien tellen hield. Belmans’ dichtste ereplaats werd nog bedreigd door Emiel Verstrynge, de veertiende van het vorige BK die dus tijdens de lopende winter het meest progressie heeft geboekt. Belmans en Verstrynge hebben de weg kennelijk verdrongen, wat een beetje jammer is want als tiener is het beter om het breed in plaats van smal te houden.

Eigenlijk heeft de overgrote meerderheid van de top elf (in die orde vervolledigd door Ward Huybs, Victor Van de Putte, Arne Baers, eerstejaars Jente Michiels, eerstejaars Mathis Avondts,  Jetze Van Campenhout en eerstejaars Jelle Harteel) het potentieel om binnen de vijf jaar door te stoten naar de beroepscategorie. Bijkomend vraagje nog: waarom krijgt de beste éérstejaars, in casu Jente Michiels, geen witte kampioenentrui met driekleurige banden zoals Mike Uytterhoeven als eerstejaarsnieuweling?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten