dinsdag 14 januari 2020

Alexander ALONSO en Hakim VERBEURE, de architecten van Team Shifting Gears

Team Shifting Gears realiseerde een perfect 2019. Toch wil het in 2020 nòg beter doen en om dat doel te dienen werd het effectief aardig uitgediept, met vooral de komst van good old Mario Willems, de Vlaamse Davide Rebellin wiens globale zegeteller 406 aangeeft. De 46-jarige Lotenhullenaar staat garant voor eigen succes maar zal tevens de inspirerende wegkapitein zijn.

Team Shifting Gears, camaraderie is de vlag die de lading dekt.
Camaraderie is het uitgangspunt die overgoten wordt met drang en trots om de gemeenschappelijke blauwe kleuren in the picture te rijden. Vincere insieme (winnen doe je sàmen) zoals in de banner van het grote Mapei ooit te lezen stond. Het op en top gesofisticeerde materiaal en de fonkelende modieuze tenues promoveren de discipelen tot eyecatchers.
Team Shifting Gears ontstond in 2016 uit vriendenbent, die recreatief en competitief optrok met de gelijknamige fietsenzaak als uitvalsbasis (Blankenbergse steenweg 6a, Zuienkerke). Men spitste zich aanvankelijk toe op granfondo’s, maar onderwijl groeide de ambitie om mee te doen met de eliten zonder contract en de nevenbonden. Na vier campagnes behoort Team Shifting Gears tot de beteren in het Vlaamse wielerlandschap met een almaar zwaardere voetafdruk.
In 2017 wilden de boezemvrienden Hakim Verbeure en Alexander Alonso nog een stapje hogerop. In een Gents restaurant werd een businessplan uitgetekend op een bierviltje. Aan het einde van de culinaire avond was de meeste sponsoring al via sms-verkeer binnengehaald. 
“De brede basis was gelegd en zie waar we nu staan”, glundert Alexander Alonso, die Spaanse roots heeft maar al decennia in Vlaanderen woont als general manager van BD Benelux, gevestigd in Erembodegem en één van de grootste medische technologische bedrijven ter wereld met 1200 werknemers in de Benelux.

Team Shifting Gears verdeelt 23 renners over de diverse geledingen van de wielrennerij met, behalve de eliten zonder contract en de nevenbonden, ook aanwezigheid in het mountainbiken en het vrouwenwielrennen met als aanwinst van Fenna Vanhoutte (ex - Lotto -Soudal).
Men telt evenveel West- als Oost-Vlamingen, aangevuld met de Nederlander Hans Dekkers, de Amerikaan Eamon Lucas en de Brit Fraser Turgoose. Elke renner houdt er een personal coach op na met een gepersonaliseerd schema. 
Afgelopen jaren werden ook jonge snaken als Gianluca Pollefliet, Viggo Van Neste, Stian Van Oudenhove en anderen gesteund, maar met deze setting was het moeilijk om hen de vereiste entourage te geven. Ze kwamen elders uitstekend terecht en zullen de komende jaren frequent van zich doen spreken zoals Nicky Degrendele die wereldkampioene keirin werd op een moment dat ze van Team Shifting Gears deel uitmaakte.

Team Shifting Gears is initieel een hechte groep vrienden, die mekaar onderling beter willen maken. 
“Meer anderen voelen zich geroepen om bij ons aan te sluiten maar beantwoorden niet altijd aan het uitgetekende profiel”, beseft Alexander. “Menselijke flexibiliteit en sportief niveau zijn vereisten die moeten bijdragen tot een performanter en genietbaarder collectief. Team Shifting Gears is geen Spaanse herberg maar een selectieve setting die nieuwkomers pas na screening en na overleg met het bestaande effectief toelaat.”
“Het koersverloop is bepalend maar dat ligt niet uitsluitend in onze handen”, vervolgt Alexander. “Er is ook geen pikorde. Wie zegekansen op zijn terrein ruikt, mag die uiten en zal beschermd worden. Winnen in het algemeen primeert op wie zegeviert, het is een kwestie van aanvoelen. Wat dat betreft hebben we in onze rangen ervaring zat met Hans, Eamon en Mario die de geplogenheden door en door kennen en erop kunnen inspelen. Vaststelling: in 2019 behaalde ruim de helft van het team minstens één overwinning en in 2020 mikken we op nog meer en beter.”
“Het zit nu al snor”, vergenoegt Alexander zich. “Tijdens onze wekelijkse koffiemomenten borrelden nieuwe uitdagingen op die de motivatie extra aanscherpen. Wij zien het echt helemaal zitten. Haantjesgedrag is nooit helemaal uit te sluiten maar zal bij ons geen kans krijgen. Ludieke weddenschappen omtrent het aantal koersen dat we zullen winnen wel, dat houdt iedereen scherp!"

Dit Beernems beeld leverde voor het Team Shifting Gears een felgesmaakt diner op. 
(Foto Gino COGHE)
“Er werd vorig jaar iets in scene gezet”, knipoogt Alexander. “Ik had daags voor de koers in Beernem beloofd dat, indien iemand van ons daar zou winnen en een clubmaat achter hem eveneens de handen in de lucht zou steken, het hele team op een leuk diner zou getrakteerd worden. En zo geschiedde: Berre Delesie won en Hans Dekkers molenwiekte mee. Vijf minuten later ontving ik een sms’je dat mij aanmaande om te reserveren in het restaurant. Daarvoor doen wij het voor hé: om kwalitatief te socializen, de koers is daar één van de mooiste vormen van.”

Ziedaar de spirit van Team Shifting Gears: de camaraderie aanwakkeren en met visibiliteit opleuken. 
“Wij zijn apetrots te mogen uitpakken met het topmateriaal van Specialized en met de glimmende kledij van Decca. Dankbaarheid en respect gaan ook naar alle betrokken actoren: de inrichters, de wedstrijdjury, het publiek, de supporters, de redacteurs en de fotografen die ons mooie verhaal helpen concipiëren en uitstralen.” 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten